Kiinalaisen lääketieteen ohjeita terveyden ylläpitämiseen

Yǎngshēng 養生

Yǎngshēng 養生 eli sananmukaisesti elämän ravitseminen tai ylläpito on hyvin tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä. Yǎngshēng-perinne on tärkeässä asemassa myös useissa uskonnollisissa perinteissä ja siihen liittyvät ohjeet koostuvat hyvin laajasta kirjosta erilaisia harjoitteita ja elämänasenteita. Useimmat ohjeista ovat meditatiivisia ja/tai fyysisiä harjoitteita sekä ruokavaliollisia suosituksia. Päämäärät vaihtelevat harjoittajien ja heidän seuraamisen traditioiden mukaan ja korkeimpana päämääränä voidaan nähdä pitkäikäisyys ja Dàon saavuttaminen. Yleisimpinä tavoitteina harjoittajilla kuitenkin ovat fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi sekä mielen ja tunteiden selkeys.

Terveyttä ylläpitävät elämäntavat ovat ensisijaisia muihin hoitomuotoihin nähden. Niiden avulla on tarkoitus ennaltaehkäistä sairastumista ja ennenaikaista vanhenemista. Oheiset ohjeet ovat yleisimpiä terveyden ylläpitämiseen liittyviä ohjeistuksia. Ohjeissa korostuvat mielen rahoittaminen, kiireettömyys, kohtuus, säännöllisyys sekä qìn- ja verenkierron ylläpitämiseen. Qìn- ja verenkierron voidaan nähdä länsimaisittain tarkoittavan pitkästi samaa kuin aineenvaihdunta.

Mielen rauhoittaminen


Ajatukset: Jatkuva ajattelu kuluttaa sydäntä ja pernaa. Se tekee mielen sameaksi ja harhailevaksi. Mielen päivittäinen harjoittaminen tyhjyyteen keskittymällä ja turhista ajatuksista vapauttamisella auttaa pitämään mielen virkeänä ja selkeänä.

Tunteet: Liiallisena roihuavat tunteet, etenkin negatiiviset, saavat veren ja qìn helposti epätasapainoon ja vaikuttavat elementtien välisiin tasapainoihin. Tunteiden pitäminen tyynenä ja selkeinä lisää elinvoimaisuutta ja saa elintoiminnot pysymään harmonisina. Kiinalainen lääketiede näkee tunteiden tukahduttamisen liiallisia tunteita haitallisempana, joten väkisin tunteita ei kannata estää. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen on tärkein askel haettaessa tunteiden tyyneyttä.

Kiireettömyyden vaaliminen

Kiireen tunne häiritsee munuaisia, maksaa ja sydäntä. Se myös tekee hengityksen pinnalliseksi ja keho ei voi saada tarvitsemaansa qìtä hengitykseltä. Kiire myös usein salpaa suoliston toiminnan. Kiireettömyyden asenne helpottaa usein asioiden suorittamista ajallaan ja pitää ihmisen elinvoimaisena.

Kohtuus


Syöminen: Syömisessä on tärkeää säilyttää kohtuus. Ruokaa ei saisi hotkia ja ruokailu olisi lopetettava kun mahaan mahtuisi vielä vähän. Välillä voi pitää myös puolipaastoja, jolloin ei syödä esimerkiksi 16 tuntiin. Tämä edistää ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa.

Puhe: Liika puhuminen kuluttaa qìtä ja hajaannuttaa sydämen ja mielen.

Elintavat: Myös muissa toimissa, kuten levossa ja liikkeessä, on tärkeää muistaa kohtuus.

Säännöllisyys

Syöminen: Ruoka-aikojen suhteen olisi hyvä elää säännöllisesti. Ruoka-ajoista voi poiketa välillä huoletta ja puolipaastot ovat myös hyväksi. Kuitenkin pääasiallisesti säännöllinen ruokailu edistää ruuansulatusta ja auttaa pitämään kehon rytmit harmonisina.

Nukkuminen: Unen laadun ja kehon rytmin kannalta olisi tärkeää nukkua säännöllisiin aikoihin ja seurata vuoden aikoja. Talvella unen tarve lisääntyy ja kesällä vähenee. Iästä riippuen tarvittavan unen määrä on yleensä 7-12h. Aikuisella katkeamatonta unta pitäisi saada noin 7-8h.

Lämpimänä pysyminen

Selkä: Alaselkä heijastaa munuaisten energiaa. Munuaiset ovat vastuussa ihmisen elinvoimasta ja ne inhoavat kylmää. Täten alaselkä pitäisi aina pitää lämpimänä. Selässä kulkee myös du-mai kanava, joka on vastuussa yangista/aktiivisuudesta kehossa.

Jalat: Jalkapohjasta nousee munuaisten kanava rintakehään saakka. Munuaisten kanava on hyvin herkkä kylmälle ja jalkojen kylmettäminen heikentää helposti munuaisten energiaa ja vähentää yleistä elinvoimaisuutta, sillä kylmyys hidastaa qìn ja verenkiertoa.

Veren ja qìn kierron ylläpitäminen


Kasvojen ja päänahan hieronta: Yhteen hieromisella lämmitetyillä käsillä hierotaan kasvoja pesevin liikkein. Tämä vahvistaa kasvojen aineenvaihduntaa ja poistaa stressin tunnetta. Se avaa tunteisiin liittyviä tendino-muskulaarisia kanavia ja avaa päähän salpautunutta qìtä. Päänahkaa hierotaan sormenpäillä. Harjoitus poistaa väsymystä, vahvistaa aivoja ruokkivia virtsarakon ja sappirakon kanavia sekä kirkastaa mieltä.

Kehon taputtelu: Kehon taputtelu meridiaanien kulkusuunnassa auttaa pitämään qìn ja veren kierron vapaana. Se auttaa myös tunteiden tunnistamisessa ja vapauttamisessa.

Kuivaharjaus/kevyt guasha: Taputtelun ohella kuivaharjaus tai guasha kammalla tehty hieronta on erinomainen keino pitää aineenvaihdunta kunnossa. Harjaus vaikuttaa paremmin imusuoniston toimintaan ja edistää nesteaineenvaihduntaa.

Vatsan hieronta: Kämmenellä myötäpäivään pyörittäen tehty vatsan hieronta auttaa ylläpitämään ruuansulatusta ja qìn virtausta. Se poistaa turvotusta ja vatsakipuja. Iltaisin tehtynä se auttaa nukahtamaan levolliseen uneen.

Sopiva liikunta: Liikuntaa olisi hyvä harjoittaa säännöllisesti, koska se auttaa pitämään yllä veren ja qìn kiertoa. Liikunnan olisi hyvä olla ikään ja kehonkuntoon mitoitettua. Liian raskas liikunta ehdyttää qìtä ja heikentää täten myös verenkiertoa. Liikkumattomuus, joka nykyään koskettaa suurta osaa ihmisistä, puolestaan salpaa helposti qìn ja veren. Qìn ja veren salpautuminen saa aikaan kipuja, velttoutta ja erilaisia sairauksia.

Ravinto ja yrtit: Qìn ja verenkiertoa edistävät kevyt ravinto, jota syödään säännöllisesti. Verenkierrolle ongelmallista ovat kosteutta tuottavat ruuat, kuten liiallinen sokeri, maito ja viljatuotteet. Qìn- ja verenkiertoa parantavat myös esimerkiksi inkivääri, orapihlaja ja neidonhiuspuu. Kiinassa käytetään usein myös persikan ja aprikoosin siemeniä. Niiden käytössä pitää kuitenkin muistaa ohje kohtuudesta, sillä niiden sisältämä amygdaliini muuttuu kehossa myrkylliseksi sinihapoksi. Yleisin ohje ravinnon ja yrttien suhteen on säännöllinen lämpimän ruuan nauttiminen. Aamuisin ja keskipäivällä olisi terveellistä syödä päivän tukevimmat ateriat. Illalla, ruuansulatuksen aktiivisuuden (yáng) vähetessä, olisi puolestaan hyvä syödä enää vain kevyttä ja helposti sulaavaa kuten keittoja.

Kaikkein tärkeintä terveyden ylläpidossa on itsensä kuunteleminen ja oman tiensä kulkeminen.