Mikroakupunktuurin muotoja

Korvapisteiden kartta

Aurikuloterapia eli korva-akupunktio

Aurikuloterapiassa käytetään korvassa olevia akupisteitä. Kiinalaisessa lääketieteessä ja vyöhyketerapiassa kaikkien elinten nähdään heijastuvan korvaan. Aurikuloterapiassa korvassa olevia vyöhykkeitä ja akupunktiopisteitä hoidetaan hieromalla, neuloilla, korvanastoilla, mikrokuppauksella ja magneettisilla kuulilla. Perinteisesti korvien pisteitä on käytetty muun akupunktio hoidon tukena. Jotkut perinteisemmät suuntaukset pitävät korvien pistämistä elimistön elinvoimaa kuluttavana ja välttävät korvien pisteiden pistämistä, valiten mieluummin pisteitä muualta kehosta. Tämä perustuu näkemykseen elinvoimaa säilyttävien munuaisten heijastumisesta korviin.

Viiden pisteen korva-akupunktio

Yleisin korva-akupunktion muoto on vieroituksessa käytetty viiden pisteen korva-akupunktio. Alunperin heroiinivieroitukseen 1970-luvulla kehitettyä hoitoa käytetään nykyään erilaisten riippuvuuksien vieroituksen lisäksi rentoutukseen ja unettomuuteen. Viiden pisteen protokollaan kuuluvat pisteet: Shenmen, Keuhko 2, Maksa, Munuainen (C) ja Autonomisenhermoston piste.

Nykyään korva-akupunktiosta on tullut yleinen hoitomuoto useissa maissa. Etenkin päihdeklinikoilla on yleistä, että sairaanhoitajat käyttävät viiden pisteen korva-akupunktiota. Koska korvien pistäminen on hyvin turvallista ja yleisimmät pisteet on helppo oppia, korva-akupunktiota tekevät useat tahot ilman laajempaa kiinalaisen lääketieteen koulutusta.

Korva-akupunktiossa käytetyt hoitomuodot:

  • Akupunktio korvien pisteisiin
  • Korvaan muutamaksi päiväksi jätettävät korvanastat tai magneettikuulat

Bioholografia teoria ja mikrosysteemi akupunktio

Mikrosysteemi akupunktiossa eli mikroakupunktiossa nähdään eri kehon osien heijastavan koko kokonaisuutta. Teoria perustuu Yinqing Zhang:in vuonna 1973 luomaan teoriaan bioholografiasta ja amerikkalaisen Ralph Alan Dale:n vuonna 1976 luomaan synteesiin, jossa yhdistettiin länsimainen vyöhyketerapia, holografia teoria, perinteinen kiinalainen lääketiede ja käsien ja jalkojen perus ja ekstrapisteet. Mukana on myös aikaisemmin tunnetut heijasteet päänahassa ja korvissa. Bioholografian ajatus perustuu ajatukseen sikiön kehityksestä ja heijasteiden ja vastaavuuksien syntymisestä sikiökaudella. Nykyinen mikroakupunktuuri yhdistää mukaan myös korealaista käsiakupunktiota. Mikroakupunktio kartat muistuttavat monessa mielessä modernia vyöhyketerapiaa.

Mikrosysteemi akupunktiossa käytetyt hoitomuodot:

  • Akupunktio pääasiassa käsien, jalkojen ja korvien pisteisiin
  • Moxibustio
  • Akuhieronta/akupainanta