Lääketieteellinen akupunktio

Lääketieteelliseksi akupunktioksi nimitetään usein lääkärien ja fysioterapeuttien tekemää akupunktiota. Nimitys on hivenen harhaanjohtava, sillä kyseessä on sama akupunktio, vaikkakin usein ilman kiinalaisen lääketieteen tuntemusta. Selkeänä erona on se, etteivät lääketieteellisen akupunktion tekijät allerkirjoita kiinalaisen lääketieteen mukaista ihmiskuvaa tai teoreettista taustaa. He myös yleensä pitäytyvät tiukasti tutkituissa käyttömahdollisuuksissa. Kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion toimintamekanismista tehdään jatkuvasti lisää lääketieteellistä tutkimusta ja samalla käytön perusteet laajenevat. The Acupuncture Evidence Project kokoaa jatkuvasti uusia tutkimuksia alasta ja arvioi akupunktion käyttömahdollisuuksia ja lääketieteellisiä perusteita käyttää akupunktiota.

Lääkärien tekemä akupunktio (Suomessa)

Suomessa terveydenhuolto käyttää akupunktiota yleensä vain tiettyihin sairauksiin, kuten poskiontelontulehdukseen ja migreeniin sekä kipuun. Suomessa lääkärien akupunktiokoulutus on keskittynyt länsimaiseen sairauskäsitykseen ja sairauksien hoitokaavoihin, eikä oikeastaan perustu kiinalaiseen lääketieteeseen. Esimerkiksi poskiontelon tulehdus hoidetaan tietyllä pisteyhdistelmällä, jolla on voitu tilastollisesti osoittaa olevan vaikutusta kyseiseen vaivaan. Hoito tehdään usein ilman kiinalaisen lääketieteen diagnoosia ja hoidon muokkaamista yksilön tilan mukaan. Tutkimusten mukaan monet standardoitu hoitokaavat ovat kuitenkin osoittautuneet toimiviksi.

Lääkärien käyttämät hoitomuodot:

  • Akupunktio
  • Sähköakupunktio (harvemmin)

Fysioterapeuttinen akupunktio

Fysioterapeutit tekevät akupunktiota useimmiten lihaksiin, hermoihin ja trigger-pisteisiin keskittyen. Heidän tekemänsä akupunktion taustalla on harvemmin kiinalaisen lääketieteen tuntemusta, eikä neuloja välttämättä pistetä akupunktio pisteisiin vaan jännittyneisiin lihaksiin, jolloin neulominen on kivuliaampaa. Fysioterapeutit ovat keskittyneet hoitamaan tuki-ja liikuntaelimistöä ja akupunktiota käytetään lähinnä kivunlievityksenä.

Fysioterapeuttien käyttämät kiinalaisen lääketieteen kaltaiset hoitomuodot:

  • Akupunktio
  • Sähköakupunktio
  • Laserakupunktio
  • Trigger-painanta
  • TNS (transkutaaninen hermostimulaatio)

Dry-needling

Dry-needling ei oikeastaan ole akupunktiota, vaan myofaskiaalisen kivun eli tuki- ja liikuntaelimistön pehmytkudoksien kivun hoitoon tarkoitettu neuloilla tehtävä hoito. Dry-needling on saanut osakseen paljon huonoa julkisuutta osaamattomien hierojien ja fysioterapeutin tuottamien potilasvahinkojen, kuten ilmarinnan vuoksi. Osaavissa käsissä dry-needling on kuitenkin tehokas kivunlievityksen muoto. Se on ollut osa kiinalaisen lääketieteen kiputilojen hoitoja. Varhaisimmat kuvaukset tämän tyyppisestä akupunktiotekniikasta löytyvät kiinalaisesta kirjallisuudesta jo ennen Han-dynastiaa (206 eaa. – 220 jaa.). Usein fysioterapeuttinen akupunktio mielletään dry-needlingiksi, vaikka monet fysioterapeutit ovat opiskelleet myös kiinalaisen lääketieteen perusteita.