Kiinalaisen lääketieteen hoitomahdollisuudet
Lännessä kiinalaista lääketiedettä käytetään yleisesti kiputiloihin ja hermostollisiin sairauksiin sekä erilaisiin ruuansulatuselimistön oireisiin. Kiinalaista lääketiedettä tutkitaan lääketieteellisesti jatkuvasti. Kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupunktioon liittyvien, laadukkaiden ja arvostetuissa lääketieteellisissä lehdissä julkaistujen tutkimusten määrä on lisääntynyt nopeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lääketieteen arvostamista Cochraine-katsauksesta löytyy neljä laajaa katsausta akupunktion hyödyistä.
Päivittyvää listaa uusimmista tutkimuksista voi selata sivuston tutkimusosiosta.
The Acupuncture Evidence Project
Australialaisen akupunktioyhdistyksen ylläpitämä ja helmikuussa 2017 päivitetty laaja katsaus tutkimuskirjallisuuteen (The Acupuncture Evidence Project), listaa akupunktiosta tehtyjä satunnaistettuja ja kontrolloituja tutkimuksia sekä arvioi niiden laatua. Tutkituista 122 sairaudesta tai vaivasta, akupunktiolla nähtiin olevan vaikutusta 117 tilaan. Kahdeksaan vaivaan akupunktion vaikutuksesta oli vahvoja todisteita ja 38 muun tilan kohdalla oli hyvää näyttöä. Tutkituista tilanteista viiden vaivan kohdalla akupunktion voitiin todeta olevan tehotonta nykyisten tutkimusten pohjalta, loppujen kohdalla tarvitaan lisää tutkimusta tulosten varmistamiseksi.
Kiinalaista lääketiedettä on käytetty perinteisesti vielä laajempaan kirjoon vaivoja. Akupunktiosta saadaan jatkuvasti lisää tietoja ja sen tehoa tutkitaan uusien vaivojen suhteen. Laajempia tutkimuksia tehään myös jo nyt tutkituista tiloista, jolloin tieteellisten todisteiden voidaan sanoa riittävän mm. tieteellisiin todisteisiin perustuvaan päätöksentekoon.
Viitattujen tutkimusten pohjalta voidaan akupunktiosta sanoa olevan mahdollisesti apua seuraaviin vaivoihin:
- Ahdistus
- Akuutti alaselänkipu
- Allergia & heinänuha
- Aromitaasi-inhibiittorien aiheuttamat nivelkivut
- Astma
- Halvauksesta toipuminen
- Insomnia
- Kemoterapian aiheuttama pahoinvointi
- Korkea verenpaina
- Krooninen alaselkäkipu
- Kuivat silmät
- Lateraalinen kyynärpääkipu
- Leikkauksen jälkeinen kipu
- Leikkauksen jälkeinen pahoinvointi ja oksentaminen
- Leikkauksista toipuminen
- Masennus
- Migreenin ennaltaehkäisy
- Polven osteoartiitti
- Päänsärky
- Selkä ja lantionpohjan kivut raskauden aikana
- Synnytyskipu
- Syöpäkipu
- Syöpään liittyvä uupumus
- Ummetus
- Vaihdevuosien kuumat aallot
- Ärtyneen suolen syndrooma
Lista on peräisin The Acupuncture Evidence Project – katsauksesta. Oheisten vaivojen lisäksi akupunktiota käytetään turvallisesti myös moniin muihin sairauksiin, mutta niiden suhteen laadukasta tutkimusta löytyy vielä niukasti.