Mei Rong- kosmeettiset hoitotekniikat erikoistumiskoulutus sukeltaa syvälle kiinalaisen lääketieteen kauneudenhoitotekniikoihin. Opinnot kestävät kevätlukukauden 2025 ajan, minkä aikana opitaan laaja kattaus erilaisia tekniikoita sekä kauneudenhoitoon että kasvoissa esiintyvien ihotautien hoitamiseen.
Psykofyysinen ja traumainformoitu kivunhoito -koulutuspäivä
Mikael IkivesiKarita Palomäen opettaman Koulutuksen tarkoitus on perehdyttää osallistujat traumainformoidun ja validoivan työtavan hyödyntämiseen omassa työssä sekä tarjota osallistujille uusia keinoja ohjata kipuasiakkaille hermoston itsesäätelyä sekä ns. kivunsäätelyharjoituksia.
Aromaterapiaa kiinalaisen lääketieteen mukaan
Mikael IkivesiKurssi sisältää perusteet aromaterapian käytöstä itsenäisenä hoitona sekä aromaöljyjen lisäämisestä erilaisiin manuaalisiin tekniikoihin kuten hierontaan ja meridiaanikäsittelyyn. Painopisteinä viikonloppukurssilla ovat mm. kivunhoito, keholliset jännitystilat sekä tunne-elämän haasteet.
Kurssi on suunnattu kiinalaisen lääketieteen perusteita tunteville (yleiset termit sekä meridiaaneihin liittyvät kehon alueet).
Kaneli kiinalaisessa lääketieteessä
Mikael IkivesiKiinalaisessa lääketieteessä on historiallisesti käytetty kiinankanelia, joka Kiinassa tunnetaan nimellä ròuguì. Kanelia on käytetty rohdoksena sekä ulkoisesti että sisäisesti. Keltaiseen Keisariin liitetyissä kiinalaisen lääketieteen klassikoissa kuvataan kylmettymän hoitoa salvalla, joka on tehty keittämällä kanelia hevosenrasvassa. Kanelista tehtyä rasvaa suositeltiin myös kylmästä ja vedosta alkaneen kasvohalvauksen hoitoon. Yhä nykyään kanelia on useissa lihas- ja nivelkipuja sekä puutuneisuutta lievittävissä voiteissa.
Perinteen mukaan kaneli vahvistaa tulta ja tukee yangia. Vaikka tuli ja kuumuus nähdään tyypillisesti ilmiönä, joka liittyy mm. tulehduksiin, kanelin kuvattiin kuitenkin johdattavan tuli takaisin alkuperäänsä. Tällä ilmauksella tarkoitettiin, että se vähentää tulehdustekijöitä ja tasapainottaa immuniteetin toimintaa. Kanelin sanottiin poistavan myös kylmää lihaksista, meridiaaneista sekä ruuansulatuksesta. Kanelin nähdään lämmittävän heikkoa pernaa, haimaa ja munuaisia. Näin se nähtiin vahvistavan etenkin ruuansulatusta ja yleistä aineenvaihduntaa.
Kardemummat kiinalaisessa lääketieteessä
Mikael IkivesiKardemummat kuuluvat inkiväärikasveihin ja useita kardemummalajeja on Aasiassa käytetty lääke- ja ruokakäytössä. Kiinassa kasvavia lajikkeita on noin 30 ja koko
Aasiasta ja Australiasta lajeja löytyy yli 150. Intialaisessa ruokakulttuurissa ne ovat yksi käytetyimmistä mausteista.
Lääkinnällisessä käytössä kardemumma lisätään keitoksiin loppuvaiheessa tai teenä nautittaessa kardemummaa keitetään miedolla lämmöllä korkeintaan muutamia minuutteja, sillä sen haihtuvat öljyt tuhoutuvat pitkitetyssä keittämisessä, jolloin se menettää lääkinnälliset vaikutuksena.
Inkivääri kiinalaisessa lääketieteessä
Mikael IkivesiInkivääri on yleinen mauste, jota voidaan käyttää tehokkaasti myös lääkinnällisenä rohdoksena. Perinteisesti sitä on käytetty hoitokeinona useisiin ruuansulatuksen häiriöihin, yskään, kipuun ja tavanomaisiin aineenvaihdunnan ongelmiin.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan inkiväärillä on voimakas vaikutus mahalaukun, keuhkojen ja perna-haiman kanaviin. Tuoreen inkiväärin luonne on lämmin ja kuivattu inkivääri on ominaisuuksiltaan kuumempaa. Inkiväärissä on voimakkaan polttavan pistävä ja mausteinen maku. Inkiväärin sanotaan poistavan tuuli-kylmää (=flunssia), lämmittävän mahalaukkua ja pernaa, lopettavan pahoinvoinnin, hoitavan vatsakipuja, poistavan kosteutta ja liikuttavan qitä.
Akupunktio ja masennus
Mikael IkivesiAkupunktio mielletään usein enemmän kivunhoidollisena menetelmänä, mutta akupunktiota voidaan käyttää myös psyykkisten ongelmien hoidossa. Koska monet pitkään jatkuneet mielenterveyden ongelmat ovat haastavia hoidettavia, on myös akupunktion tehoa ja vaikutusmekanismeja alettu tutkia enenevissä määrin. Vakavampien ongelmien, kuten syvän masennuksen, itsetuhoisuuden ja skitsofrenian suhteen akupunktiotutkimuksissa tarkastellaan akupunktiota lisänä tavanomaiseen lääkehoitoon tai terapiaan. Lievempien ongelmien kuten ahdistuneisuuden, traumaperäisen stressioireyhtymän ja tarkkaavaisuushäiriöiden suhteen akupunktiota tutkitaan välillä myös itsenäisenä hoitomuotona tai lisänä esimerkiksi erilaisiin terapioihin tai lääkitykseen.
Useissa tutkimuksissa on havaittu akupunktiolla olevan mielenterveysongelmia lievittävä vaikutus ja samalla akupunktio voi auttaa lääkitysten aiheuttamiin sivuvaikutuksiin. Mielenterveyteen liittyen akupunktiosta on tehty eniten tutkimusta masennuksen hoidosta.
Kiinalainen lääketiede ja unet
Mikael IkivesiVaikka nykyään akupunktioklinikoilla tarkastellaan hyvin harvoin uniteemoja, akupunktiota käytetään paljon erilaisissa unettomuuden muodoissa sekä muiden unihäiriöiden hoidossa. Kiinalaisessa kansanperinteessä unien tulkinnalla ja unien arvostuksella on kuitenkin pitkät perinteet. Unia on tulkittu välillä enteellisinä ja tulevaisuuden ymmärtämistä helpottavina, välillä terveydentilaa kuvaavina.
Oheinen käännös käsittelee kehollisista syistä johtuvia uniteemoja, kuten lentämistä, tulipaloja, vaikeutta liikkua ja seksiä.
Mitä akupunktiokoulutuksesta valmistuneille kuuluu?
AkatemiaKiinalaisen lääketieteen Akatemialle saapuu opintoja harkitsevilta kysymyksiä, kuten voiko akupunktiota opiskella työn ohessa, minkä verran panostusta opinnot vaativat ja voiko valmistumisen jälkeen akupunktion harjoittamisella oikeasti elättää itsensä? Monia koulutusta harkitsevia on mietityttänyt myös se, miten arjen ja koulutuksen saa sopimaan yhteen?
Parhaita henkilöitä vastaamaan näihin kysymyksiin ovat Kiinalaisen lääketieteen Akatemiasta valmistuneet opiskelijat. Kysyimme siis kolmelta valmistuneelta, missä he nyt toimivat ja miten työelämä on lähtenyt käyntiin koulutuksen jälkeen. Lisäksi kysyimme, millaisena he kokivat koulutuksen, mitä koulutus antoi valmistumisen jälkeiseen työelämään sekä millaisena he näkevät oman tulevaisuutensa.
Miksi opiskella akupunktiota Kiinalaisen lääketieteen Akatemiassa?
Mikael IkivesiSuomessa on tarjolla useita erilaisia akupunktiokoulutuksia, joiden laajuudet vaihtelevat kahdesta päivästä n. 3,5 vuotta kestävään koulutukseen. Osa koulutuksista on tarkoitettu ainoastaan tiettyä käyttöaluetta varten, kuten kivunlievitykseen liittyvät lyhyet koulutukset, lihasperäisiin ongelmiin liittyvät trigger- ja täsmäpistehoidot, kätilöiden synnytyksissä käyttämät hoidot tai esim. pääasiassa stressioireisiin ja päihdevieroitukseen tarkoitettu viiden pisteen korva-akupunktio eli Nada.
Kiinalaisen lääketieteen Akatemia perustettiin täyttämään akupunktion kansainväliset koulutusvaatimukset sekä yhdistämään erilaisten kouluttajien ja hoitajien vahvuuksia. Yhtenä tavoitteena Akatemialla on alusta alkaen ollut kehittää ja kokonaisuudessaan uudistaa Suomen akupunktiokoulutusta.