akatemia ammatilaiset peruskoulutus uutiset

Mitä akupunktiokoulutuksesta valmistuneille kuuluu?

Akatemia

Kiinalaisen lääketieteen Akatemialle saapuu opintoja harkitsevilta kysymyksiä, kuten voiko akupunktiota opiskella työn ohessa, minkä verran panostusta opinnot vaativat tai voiko valmistumisen jälkeen akupunktion harjoittamisella oikeasti elättää itsensä? Monia koulutusta harkitsevia on mietityttänyt myös, miten arjen ja koulutuksen saa sopimaan yhteen.
Parhaita henkilöitä vastaamaan näihin kysymyksiin ovat Kiinalaisen lääketieteen Akatemiasta valmistuneet opiskelijat. Kysyimme siis kolmelta valmistuneista, missä he nyt toimivat ja miten työelämä on lähtenyt käyntiin koulutuksen jälkeen. Lisäksi kysyimme, millaisena he kokivat koulutuksen, mitä koulutus antoi valmistumisen jälkeiseen työelämään sekä millaisena he näkevät oman tulevaisuutensa.

Suurin osa valmistuneista tekee akupunktiota päätyönään, sivutyönään tai on lisännyt sen muuhun palveluntarjontaansa, kuten esim. hierontaan tai fysioterapiaan. Tässä kolmen Kiinalaisen lääketieteen Akatemiasta valmistuneen ajatuksia aiheesta:

Tuija Rantakangas

Olen Tuija Rantakangas, vuonna 2023 kesäkuussa valmistunut akupunktiohoitaja. Teen hoitotyötä Keravalla, Keravan kartanolla.

Teen akupunktiota ja kiinalaista lääketiedettä päätyönäni. Jättäydyin pois palkkatöistä 3. opiskeluvuoden alussa. Kävin opiskelujeni ohella yrittäjyyskurssin, ja sen perään heti perustin toiminimiyrityksen. Olin sitä ennen tehnyt kevytyrittäjänä akupunktiota joitakin kuukausia.
Oli niin suuri palo vain alkaa tekemään tätä työkseni, ja en vain kyennyt näkemään itseäni enää tekemässä muuta.

Olen erikoistunut yhdistämään erityisesti akupunktioneulahoidon ja tui na -hieronnan. Se tulee ihan siitä, että olen aina pitänyt hieronnasta, sillä saa hyvän kontaktin ihmiseen, silleen henkisesti. Käytän myös kuivakuppausta ja guashaa sekä moksaa. Erilaiset kivut, unettomuus, stressi, lapsettomuus, vaihdevuosioireet, vatsavaivat, masennus sekä ylipaino ovat olleet yleisimpiä syitä hakeutua akupunktiohoitoon asiakkaillani.

Koulutus antoi kattavan ja antoisan perustiedon teorioista, hoitomuodoista, tekniikoista ja käytännön hoitotyön toteuttamisesta. Siihen tietoon nojaan nyt tälläkin hetkellä. Se tieto ja käytännön taidot joita tarvitsen hoitotyössäni, pohjautuvat koulussa oppimaani. Varsinaisten lähiopiskelujen ja Eiran sairaalan klinikkaharjoittelujen lisäksi on paljon itsenäistä harjoittelua ja opiskeltavaa. Siellä itsenäisessä työskentelyssä tapahtuu se asioiden toistaminen, taitojen hioutuminen ja kokeilu, myös erehtyminen ja virheet ja niistä oppiminen, joita voi onneksi sitten reflektioluennoilla tai lähiopinnoissa purkaa. Itsenäisessä työskentelyssä on oltava sitoutumista, pitkäjänteisyyttä ja kykyä ohjata itseä, jotta oppimista tapahtuu.

Tälleen jälkeenpäin voin vähän naurahtaa tälle. Silloin kun aloitin opiskelut, olin turvallisesti kohtuullisen hyväpalkkaisessa työssä, ja ajattelin, että kyllä tällä pystyy ihan hyvin koulun kustantamaan. No, siitä puoli vuotta eteenpäin, kävi niin että koronan johdosta minulta meni työpaikka alta, ja tuloni tippuivat huomattavasti seuraavassa työpaikassa. Sinnittelin kuitenkin eteenpäin. Mutta sitten vielä viimeiselle vuodelle todellakin heittäydyin täysin ilman työtä, jotenkin vain sinnittelin, ja pikku hiljaa alkoi jotain tuloja tulemaan yritystoiminnasta. Minulla on aina ollut sellainen ajatus, että kyllä asiat järjestyy. En siis ollut palkkatöissä viimeisenä vuonna, mutta aikaa meni melko lailla yrityksen perustamiseen ja koko kuvion järjestämiseen. En välttämättä suosittele yrityksen perustamista viimeisenä kouluvuotena, kun on lopputyöt ja lopputenttiin lukemiset. Itselleni se sopi, koska en ollut siinä vaiheessa enää palkkatöissä.

Koulutus on järjestetty niin, että ei tule istuttua missään vaiheessa turhaan siellä lähiopintojen penkillä. Kaikki mikä on mahdollista ja järkevää tehdä etänä on etänä ja kaikki lähiopetus on ”tiukkaa asiaa” ja harjoittelua. Olen aikaisemmin useamman kerran ollut opinnoissa, joissa lähiopinnoissa vain tulee haukoteltua, kun ajattelee että tämänkin olisi voinut aivan hyvin olla etänä. Opintojen rakenne etenee hyvin asia kerrallaan toisen päälle rakentuen. Asiat toistuvat ja laajentuvat pikkuhiljaa. Ei silleen että jotakin asiaa opetetaan turhaan toisen kerran, vaan se vain toistuu osana jotain seuraavaa vaihetta. Mulla ei ole ollut missään vaiheessa mitään moitittavaa opintojen rakenteesta. Taina ja Mikael ovat tehneet niistä todella järkevän ja antoisan kokonaisuuden. Ohjatussa harjoittelussa Eiran sairaalan opetusklinikalla saimme harjoitella, kipuilla ja erehtyä lempeiden, valvovien silmien alla. Ne olivat kyllä välillä kuumottavia hetkiä, mutta ohjaajien erilaiset tavat hoitaa ja toteuttaa akupunktiota olivat suuri anti ja tämän koulutuksen yksi paras asia.

Ihmiset löytävät akupunktiota enemmän ja enemmän. Uusista asiakkaistani kaksi kolmasosaa on sellaisia, jotka ovat akupunktiossa ensimmäistä kertaa. Suurin osa asiakkaista on tullut hoitamaan itseään useamman kerran. Harvassa on he, joita ei näy enää 1. käynnin jälkeen. Olen ottanut henkistä valmennusta itselleni akupunktiohoitajia valmentavalta taholta. Oman itsen tunteminen, itseluottamus ja kommunikointitaidot asiakkaiden kanssa ovat ensisijaisen tärkeitä, kun haluaa kasvattaa asiakaskuntaa ja pitää huolta siitä, että he myös tulevat useamman kerran. Koska siihenhän tämä hoitomuoto perustuu, toistuviin hoitoihin.
→Tuijan sivut

Katja Kokko

Kuvan ottanut Elina Simonen

Olen Katja Kokko, kosmetologi, joogaopettaja, akupunktiohoitaja ja kahden ihonhoitosarjan omistaja. Muutin valmistuttuani Lontooseen, mutta käyn Suomessa noin 1-2 kuukauden välein. Suomessa käydessäni teen hoitotyötä erään kauneushoitolan tiloissa sekä Kiinalaisen lääketieteen Akatemialta vuokraamassani hoitohuoneessa. Tällä hetkellä kartoitan sopivia paikkoja Lontoossa, missä voisin aloittaa hoitotyön ja lisäksi teen kaksi päivää kuukaudessa hoitoja Pariisissa toisen ihonhoitosarjani jälleenmyyjän hoitolassa. Pystyn tekemään säännöllistä hoitotyötä kerran viikossa muun työni ohella.

Olen erikoistunut kosmetologin ammattini myötä ihonhoitoon ja ihon epätasapainotilojen hoitoon. Teen paljon kosmeettista akupunktiota, mutta myös ihan tavallista akupunktiota. Hoidan tavallisella akupunktiolla kaikenlaisia asiakkaita, mutta minulle hakeutuu hoitoon pääasiassa naisia. Ihon epätasapainotilojen lisäksi yleisimmät vaivat heillä ovat hormonaalisia oireita, kuten kuukautisongelmia tai vaihdevuosioireita, bruksismia, stressiä, uupumusta, univaikeuksia, hermoston epätasapainoa ja ruoansulatusongelmia. Monella on tullut hoidettua siinä sivussa polvikipuja ja olkapäävaivoja, vaikka kiputilat ovat itse asiassa sellaisia, missä ohjaan asiakkaat mieluummin niihin erikoistuneelle hoitajalle. Olen myös aina panostanut asiakkaiden itsehoidon ohjaamiseen ja akupunktio-opintojen myötä pystyn tarjoamaan heille entistä täsmällisempiä itsehoidon vinkkejä, erityisesti ruokavalioon liittyen. Jaan tätä tietoa esim. verkkokursseillani. Akupunktio ei ole päätyöni, vaan teen lisäksi kosmeettista gua shaa ja lymfaterapiaa hoitotyössäni, ja päätyöni on omien ihonhoitosarjojeni ympärillä, joille puolestaan hoitotyö tuo paitsi vastapainoa, mutta myös syventää jatkuvasti omaa osaamistani sekä tuo lisää näkemystä. Lisäksi minulla on verkkokursseja sekä pienimuotoista verkkovalmennusta.

Kuvan ottanut Elina Simonen

Olen käynyt myös Mei Rong – kosmeettisten hoitotekniikoiden erikoistumiskoulutuksen ja kaikki kosmeettiset hoitotekniikat ja ihon epätasapainotilojen kokonaisvaltainen hoitaminen on minulle erittäin kiinnostavaa ja siihen liittyy vahvasti ruokavalio. Ravitsemukseen haluaisin kouluttautua vielä lisää ehkä parin vuoden kuluttua. Koska asiakkaani ovat pääosin naisia, haluaisin myös lisäkouluttautua erilaisiin naistenvaivoihin esim. hedelmällisyyteen liittyvissä haasteissa. Suolistovaivat ja ruoansulatusongelmat ovat myös aihealue, jonka tiimoilta haluan syventää osaamistani.

Koulutus vei ammatillisen osaamiseni aivan toiselle tasolle. Minulla on nyt kosmetologina todellinen 360 asteen osaaminen kokonaisvaltaisessa ihonhoidossa, ja sitä juuri koulutukselta halusin. Koulutus oli niin käytännönläheinen, että vaikka tiedostan aiheen laajuuden ja sen, että siinä riittää opiskeltavaa ja syvennettävää koko loppuelämäksi, tiedän myös omaavani koulutuksen myötä todella hyvät käytännön taidot ja minulla on varma olo hoitajana, kuitenkin tiedostaen vahvuuteni ja heikkouteni, ja toimin niiden puitteissa. Koen valmistuneeni koulusta suoraan valmiiksi työelämään. Eiran sairaalassa tehtävä harjoittelu oli aivan kullanarvoista ja lisäksi se, että aloin kolmannen vuoden keväänä tehdä säännöllistä hoitotyötä buukaten tunnin välein päivän täyteen asiakkaita kerran viikossa, pakotti ottamaan haltuun rutiinin tekemiseen. Se toi hurjasti varmuutta tekemiseen ja osaan aikatauluttaa oman työskentely niin, että se soljuu mukavasti enkä panikoi aikatauluista.

Opiskelu oli todella haastavaa etenkin kolmannesta vuodesta lähtien, kun aloin tehdä säännöllistä hoitotyötä. Tottakai koulutuksen ajan sosiaaliset suhteet jäivät vähemmälle ja stressilevelit paukkuivat, enkä pystynyt teoriaopinnoissa panostamaan ajallisesti niin paljon kuin olisin halunnut, mutta toisaalta ahkera käytännön tekeminen pakotti palaamaan teorian äärelle ihan jatkuvasti, joten asiat alkoivat iskostua tajuntaan. Vaikka vuodet olivat rankat, niin se ei ollut mahdotonta ja kannatti rutistaa opinnot kasaan venyttämättä niitä.

Koulutuksen rakenne ja eteneminen olivat minusta aivan huippua. Ensimmäiset kaksi vuotta painottui teoriaan vahvasti ja en tehnyt hirveästi itsenäistä harjoittelua. Oli kuitenkin loistavaa, että kliinininen observointi opetusklinikalla alkoi jo toisena vuonna, sillä se todella alkoi syventämään teorian ymmärtämistä ja soveltamista. Toisena vuonna hoidin lähinnä ystäviäni. Kolmantena vuonna harjoitteluun siirtyminen jännitti aluksi, mutta sujui todella hyvin observoinnin ansiosta ja puolivälitenttiin lukeminen oli myös pakottanut pänttämään monia asioita, joka toi lisää varmuutta. Itsenäiseen harjoitteluun siirtyminen tuntui lopulta todella luonnolliselta ja aloin hoitamaan heti oikeita asiakkaita tuttavien sijasta. Se oli todella hyvä juttu! Reflektioluennoilta ja opettajilta sai puolestaan tukea asiakastapauksiin, joihin kaipasi neuvoja ja näkemyksiä. Ainoa virhe, jonka tein, oli länsimaisen lääketieteen opintojen venyttäminen. Ne olisi kannattanut tehdä 1. tai 2. vuoden kesällä, koska kolmantena vuonna tein jo niin paljon harjoittelua ettei aika meinannut riittää länsimaisen lääketieteen opintoihin. Iso juttu näin valmistumisen jälkeen on, että koulutusmateriaaleihin on edelleen pääsy, kuin myöskin reflektioluennoille. Koen todella tärkeäksi, että tiedän tukea olevan saatavilla, kun asiat unohtuvat tai tulee seinä vastaan.

Tulevaisuuden näen todella hyvänä! Palaute hoidoista on ihanaa ja ylipäätään kiinalainen lääketiede on niin monipuolinen ja laaja aihe, että tuntuu kuin mahdollisuudet olisivat ihan rajattomat, mitä ikinä haluaa sitten syventää tai mistä haluaakaan tehdä oman erityisosaamisalueensa. Ihmiset myös kaipaavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtääviä hoitoja, joten kysyntää hoidoille todellakin on. En vielä tiedä mihin kaikkialle tämä vie, mutta nyt haluan keskittyä ylläpitämään säännöllistä otetta hoitotyöhön ja lisäkouluttautua myös säännöllisesti, Lontoossa on hyvin tarjontaa siihen.
→Katjan sivut

Elisa Vuorenmaa

Olen Elisa Vuorenmaa ja hoitohuoneeni on Järvenpäässä. Asiakkaita minulle tulee eniten Keski-Uudenmaan alueelta, Mäntsälästä, Pornaisista, Hyvinkäältä, Nurmijärveltä ja Vantaalta. Myös Helsingistä löytää aina jokunen asiakas tiensä vastaanotolleni.

Työskentelen päätoimisesti aivan muulla alalla. Akupunktiota teen sivutoimisena, vaikkakin joinain viikkoina asiakkaita on jopa päätoimisuuden verran. Aloitin yrityksen heti valmistuttuani Kiinalaisen lääketieteen Akatemiasta ja ensin tein hoitoja vain parina päivänä viikossa. Nyt työskentelen lähes säännöllisesti neljänä päivänä viikossa. Teen päätoimessani tällä hetkelle nelipäiväistä työviikkoa ja akupunktiota viikolla iltaisin ja perjantaina sekä lauantaina päiväaikaan. Olen myös koulutettu kiinalaisen terveysliikunnan qigongin ohjaaja ja ohjaan säännöllisesti näitä harjoituksia paikallisessa yhdistyksessä ja jonkin verran myös yritykseni kautta. Teen myös yhteistyötä toisen Kiinalaisen lääketieteen Akatemiasta valmistuneen akupunktiohoitajan kanssa. Järjestämme yhdessä rentoutushetkiä, jotka sisältävät korva-akupunktiota, qigongia ja äänimaljahoitoa.

Asiakkaani tulevat tällä hetkellä monesta potilasryhmästä. Olen keskittynyt enemmän aikuisten hoitamiseen, jonkin verran vastaanotollani on käynyt myös nuoria huoltajiensa kanssa. Eniten hoidan tuki- ja liikuntaelinongelmia sekä kiputiloja, stressiä ja unettomuutta, erilaisia ruoansulatukseen liittyviä vaivoja sekä vaihdevuosiin liittyviä oireistoja. Myös miehet ovat löytäneet tiensä vastaanotolleni ja heillä on omat erityisvaivansa ja ongelmansa.

Olen käynyt Kiinalaisen lääketieteen Akatemian ja Finnacun järjestämiä täydennyskoulutuksia, kuten kosmeettisten menetelmien erikoistumiskoulutus ja elektroakupunktiokoulutus. Parhaillaan on menossa mielenkiintoinen koulutus liittyen siihen, miten ihmisen syntymäaika ja vuoden kierto voi vaikuttaa henkilön terveyteen, mahdolliseen alttiuteen sairastua ja miten henkilön terveyttä näiden tietojen perusteella voidaan tukea ja hoitoa suunnitella. Tämä on hyvä lisä hoitotyössä ja erittäin mielenkiintoinen tutkimusmatka aiheeseen. Toivon jatkossa voivani syventää jatko-opinnoissa erityisesti tätä aihetta.

Olin ennen Akatemian koulutukseen hakeutumistani jo pidempään etsinyt vaihtoehtoja, joissa voisin yhdistää harrastukseni työhön. Kiinalaisen lajin qigongin ohjaaminen on ollut matkallani mukana jo yli 20 vuotta. Tämän lajin teoreettinen perusta on suurimmaksi samaa kuin kiinalaisessa lääketieteessä, joten aika looginen jatkumo syntyi akupunktiohoitajan ja kiinalaisen lääketieteen opinnoista. Aloitin kylläkin opinnot jo ennakkoon länsimaisen lääketieteen perusopintojen parissa Itä-Suomen yliopistossa, vaikken ollut vielä edes hakenut Kiinalaisen lääketieteen Akatemiaan. Akatemiassa koulutus oli todella tehokasta ja tiivistä ja koulutuksen rakenne oli suunniteltu kliinisine ja itsenäisine harjoitteluineen siten, että kun sain todistuksen käteeni, olin jo valmis perustamaan yrityksen. Jonka perustinkin sitten jo muutaman kuukauden kuluttua, hetken mietinnän jälkeen. Itsenäistä harjoittelua suorittaessani totesin jo, että kyllä tätä työtä pystyy tekemään sivutoimisena nykyisen päätyöni ohella.


Koulutus oli vaativaa, tiivistä ja käytännön harjoittelua sisältyi paljon sekä kliinisenä harjoitteluna Eiran sairaalassa että itsenäisenä harjoitteluna kotikaupungissani. Myös teoreettinen opiskelu sekä lähiopetusviikonloppuineen että videoluentoineen ja materiaaleineen vaati paljon aikaa ja keskittymistä päätyöni ohella. Aikatauluja jouduin aika paljon säätämään, mutta suurimmaksi osaksi pyrin suorittamaan opinnot suunnitellussa järjestyksessä ja aikataulussa.

Vapaa-aikaa ei kyllä paljon jäänyt opintojen aikana, päätyön kesälomillakin tuli asioita opiskeltua ja kerrattua. Olisin voinut jättää länsimaisen lääketieteen opintojen suorittamisen Akatemian opintojen jälkeiseen aikaan, mutta kun olin jo ehtinyt ne aloittaa niin päätin ne viedä loppuun saakka päällekkäin. Kyllä välillä oli havaittavissa aikamoista väsymystäkin, etenkin lopputyön ja loppujen opintojen päällekkäisyyden tähden. Mutta siitäkin selvittiin, koska aihe kiinnosti edelleen.

Koulutuksen sisältö ja rakenne oli suunniteltu hyvin ja opintopolku eteni loogisesti. Koulutukseen sisältyvä kliininen harjoittelu sekä lähiopetus toteutettiin viikonloppuisin. Näiden määrä pääsi hieman yllättämään, mutta kyllä niistäkin selvittiin.

Kliininen harjoittelu Eiran sairaalassa oli toteutettu hienosti. Harjoittelu eteni portaittain observaatiosta ohjattuun harjoitteluun, kunnes viimeisenä osana hoidimme itsenäisesti asiakkaita klinikalla. Ohjaaja kävi totta kai tarkastamassa että hoito etenee ohjeiden mukaisesti.

Itsenäisen harjoittelun suoritin työviikkojen aikana kotikaupungissani. Aivan ensimmäiset harjoitushoidot tein ihmisen kotona, mutta pian vuokrasin paikallisesta hoitolasta huoneen ja ryhdyin tekemään siellä harjoitushoitoja opiskelijahinnoin. Aloitin manuaalisista tekniikoista ja alkuun asiakkainani kävi tuttuja ja sukulaisia, mutta pikkuhiljaa taitojen karttuessa aloin ottamaan vastaan ulkopuolisia asiakkaita. Koin että itsenäinen harjoittelu valmisti ja tuki yritystoiminnan aloitustakin, antoi varmuutta työskentelyyn.

Yhä enemmän vastaanotolleni saapuu asiakkaita, jotka etsivät kokonaisvaltaista otetta hoitoon. He hakevat vaihtoehtoja länsimaisen lääketieteen rinnalle. Myös yhä enemmän länsimaiset lääkärit ovat ohjanneet asiakkaita vastaanotolleni. Näitä ovat muun muassa miesten vaivoihin erikoistuneet lääkärit ja yleislääkärit, jotka lähettävät asiakkaita matalalla kynnyksellä tuki- ja liikuntaelinvaivojen kanssa vastaanotolleni. Kuten myös migreeni- ja päänsärkypotilaita. Kipupoliklinikka myös ohjaa lääkityksen ohella asiakkaitaan akupunktiohoitoon. Käytännön tasolla löytyy yhteistyötä ja toivon että täydentävät hoidot löytävät vakiintuneen paikkansa yhteiskunnassamme.
→Elisan sivut

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *