itsehoito ravinto yrtit

Veripeippi eli perilla

Mikael Ikivesi

Veripeippi eli perilla (Perilla frutescens) on huulikukkaiskasvien heimoon kuuluva kasvi, jota käytetään Itä-Aasian alueella teenä ja mausteena. Osa perillateen käyttäjistä kokee sen vähentävän allergiaan liittyvää nuhaisuutta, limakalvojen turvotusta, silmien kutinaa ja väsynyttä oloa.

Tyypillisin lajike japanilaisessa keittiössä on kähäräveripeippi ja kiinalaisessa lääketieteessä käytetään useampaa veripeipin muunnosta. Kiinassa kasvi tunnetaan nimellä zǐsūyè 紫苏葉 ja sitä on pidetty terveyttä edistävänä ja mm. vatsavaivoja, limaisuutta ja yskää hoitavana. Sūn Sīmiǎo 孫思邈 (581 – 682) kirjoitti pääteoksessaan Tuhannen kultakolikon arvoisissa ohjeissa (Qiānjīn Yàofāng 千金要方), ruokavaliota käsittelevässä osiossaan, perillan olevan hivenen kitkerä maultaan, hivenen lämmin energialtaan, laskevan qitä ja poistavan kylmyyttä keskustasta.

Useat myöhemmät kirjoittajat näkivät perillan vaikuttavan keuhkojen, pernan ja mahalaukun kanaviin. Muutamat kirjoittajat mainitsivat sen avaavan myös sydämen kanavaa. Klassisessa yrttikirjallisuudessa kuvataan perillan vahvistavan yleisesti ruuansulatusta ja suolistoa, vahvistavan qitä, poistavan vatsanalueen turvotuksia, hoitavan pahoinvointia sekä hoitavan limaista yskää ja flunssan oireita. Sitä on myös suositeltu välillä ummetukseen ja peräpukamiin.

Perillan vaikutuksista ei kuitenkaan ole tehty laajempaa tieteellistä tutkimusta. Joitakin pienempiä tutkimuksia mm. perillan mahdollista allergiaa vähentävistä vaikutuksista on tehty, mutta niissä on ollut mukana myös muita yrttejä, joten ne eivät välttämättä kerro itse perillan terveysvaikutuksista. Perillan sisältämien rasvahappojen on ajateltu olevan yksi mahdollinen selitys allergisten oireiden helpottumiselle (Asif, 2011). Pieni pilottitutkimus suolisto-oireiden hoidosta antaa viitteitä, että perilla voisi helpottaa ummetusta, ilmavaivoja ja vatsan turvotusta (Buchwald-Werner et al. 2014).

Toisin kuin Itä-Aasiassa, Suomessa perillaa käytetään vähemmän ravintona, mutta sitä viljellään yleisesti koristekasvina. Isompien markettien salaattihyllyiltä löytyy kuitenkin ainakin Järvikylän tuottamaa perillaa.

Asif, M. Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. Orient Pharm Exp Med 11, 51–59 (2011). https://doi.org/10.1007/s13596-011-0002-x

Buchwald-Werner S, Fujii H, et al. Perilla extract improves gastrointestinal discomfort in a randomized placebo controlled double blind human pilot study. BMC Complement Altern Med. 2014 May 27;14:173. doi: 10.1186/1472-6882-14-173.