uutiset

Tänään on – World Acupuncture Day

Mikael Ikivesi


Kuva: ETCMA

World Acupuncture Day on maailmanlaajuinen akupunktiopäivä, jonka vietto käynnistyi tänään UNESCOn päätoimistolla Pariisissa. Kahdeksan vuotta sitten UNESCO lisäsi akupunktion ja moxibustion maailman aineettomien kulttuuriperintöjen listalle. Ensimmäistä maailmanlaajuista akupunktiopäivää on ollut järjestämässä World Federation of Acupuncture and Moxibustion Societies (WFAS), World Acupuncture Day Organization (WADO), Euroopan yhdistykset sekä ympäri maailmaa toimivat organisaatiot.

Vaikka akupunktio on UNESCON aineettomien kulttuuriperintöjen listalla, se ei tarkoita, että akupunktio on kulttuurijäänne muinaisuudesta. Viimeisten vuosien aikana kiinalaisen lääketieteen rohdosten ja akupunktion tieteellinen tutkimus on lisääntynyt nopeaa vauhtia. Tutkimusten laatu on parantunut ja tulokset julkaistaan yhä useammin lääketieteellisissä julkaisuissa. Tutkimustulosten myötä kiinalaisen lääketieteen hoitokäytäntöjen integroituminen muuhun lääketieteelliseen hoitoon ympäri maailmaa on jatkuvasti lisääntynyt. Integroimisen terveydenhuoltoon on mahdollistanut ammattitaitoisten hoitajien lisäksi suuri joukko lääketieteen tutkijoita, yliopistoja, sairaaloita, lääkäriasemia ja yhdistyksiä. Alan kehitykseen 2000-luvulla ovat vaikuttaneet voimakkaasti kansainvälisten koulutuskriteerien käyttöönotto sekä koulutusten parantuminen ympäri maailmaa. Asianmukaisella koulutuksella ollaan voitu varmistaa turvallinen ja tehokas akupunktio, jonka vaikutuksia ollaan voitu tutkia tieteellisesti.

Tämän päiväisiä juhlallisuuksia seuraa viikonlopun kestävä Worldwide Scientific and Cultural Dialogue on Acupuncture (WSCDA) -tapahtuma, jossa akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen tutkijoita kokoontuu esittelemään uusia tutkimustuloksia. Uudet tutkimukset auttavat ymmärtämään kulttuurisidonnaisia selityksiä tuhansien vuosien takaa ja antamaan niille myös tieteellisiä selityksiä. Tilaisuuden yhteydessä on myös erilaisia workshoppeja ja erilaisten uusien teknologioiden esittelyä.

Avajaistilaisuus täyttyi tänään yli 1300 osallistujan voimin.

Lue lisää akupunktiopäivästä:
https://www.wad-o.com/en/
https://www.etcma.org/news/world-acupuncture-day-wad-and-the-world-scientific-and-cultural-dialogue-on-acupuncture-wscda-/
http://www.cite-sciences.fr/en/home/
https://ich.unesco.org/en/RL/acupuncture-and-moxibustion-of-traditional-chinese-medicine-00425