itsehoito klassikot ravinto yrtit

Ravinto: Lootus

Mikael Ikivesi

Lootus – Nelumbo nucifera Gaertn.

Teksti ja kuvat: Mikael Ikivesi ja Taina Alakulppi
Teksti on alunperin julkaistu 华夏良子-ketjun uutiskirjeessä

Lootuksen kaikkia osia käytetään kiinalaisen lääketieteen yrttilääkinnässä ja ravintoterapiassa. Kasvin jokaisella osalla nähdään olevan terveydellisiä vaikutuksia. Lootus tunnetaan Kiinassa nimillä lián 蓮 ja hé 荷.

Lootuksen siemenet – lián zǐ 蓮子

Lootuksen siemenet ovat terveysvaikutustensa vuoksi arvostettua ruokaa ja niitä käytetään runsaasti etenkin jälkiruuissa sekä erilaisissa terveyttä edistävissä puuroissa.
Syksyllä kerättävissä lootuksen siemenissä on kypsyysasteesta riippuen vihertävä tai rusehtava kuori ja siemenen sisällä vihreä alkeissilmu. Kerätyt siemenet kuoritaan ja kitkerän makuinen alkeissilmu poistetaan ennen kuivausta. Yleensä kaupoista löytyvät lootuksen siemenet ovatkin kellertävän valkoisia.
Lootuksen siemenet ovat maultaan lievästi makeita ja niiden vaikutus keskittyy perna-haiman, munuaisten ja sydämen kanaviin sekä heijastuu lievempänä myös maksan, mahalaukun ja virtsarakon kanaviin.

Kuivattuja lootuksen siemeniä, joissa näkyvät alkeissilmut.

Lootuksen sanotaan ravitsevan sydäntä ja aivoja. Sen nähdään rauhoittavan tehokkaasti stressaantunutta mieltä, mutta vaikutus mielletään enemmän selkeyttäväksi ja kognitiivisia toimintoja vahvistavaksi kuin rauhoittavan lääkkeen kaltaiseksi. Aivoja ja mieltä ravitsevan ominaisuutensa vuoksi lootuksen siemeniä onkin pidetty hyvin tärkeänä ikäihmisten mielenkirkkauden säilyttämisessä. Niiden nähdään myös vahvistavan muistia ja estävän mielen harhailua ja muistisairauksien kehittymistä.

Lootuksen siemenet ovat myös erityisen hyviä auttamaan stressistä ja uupumuksesta palautumisessa. Ne myös helpottavat nukkumista. Kiinalaisittain sanotaan, että lootuksen siemenet palauttavat sydämen ja munuaisten välisen yhteyden ja harmonisoivat siten tulen ja veden välisen dynamiikan.
Lootuksen siemenet vahvistavat ihmisen essenssiä ja alkuperäistä qitä. Kiinalaisessa lääketieteessä essenssi liitetään hyvin voimakkaasti perinnöllisiin tekijöihin, siemennesteeseen ja munasarjojen toimintaan. Lootuksen siemeniä onkin pidetty niin pitkäikäisyyden kuin myös seksuaalisen terveyden hoitajina. Niillä on hoidettu hedelmättömyyttä, liian runsasta valkovuotoa sekä ennenaikaista siemensyöksyä.

Lootuksen alkeissilmu – lián zǐ xīn 蓮子心

Kypsien lootuksen siemenien sisällä on vihreitä alkeissilmuja. Alkeissilmut ovat maultaan kitkeriä ja osasta markkinoilla olevista siemenistä ne on poistettu ennen kuivatusta. Alkeissilmuilla nähdään kuitenkin olevan voimakas sydämen kuumuutta ja mielen rauhattomuutta poistava vaikutus, joten lääkinnälliseen käyttöön kannattaa valita siemeniä, joista alkeissilmuja ei ole poistettu. Kiinassa on saatavilla tuoreena myös pelkkiä alkeissilmuja.
Alkeissilmujen vaikutus keskittyy pääasiassa sydämen ja munuaisten kanaviin. Niitä käytetään hoitamaan rauhattomuutta, tuskaisuutta, unettomuutta sekä janoa ja kuumuuden tunnetta. Lootuksen alkeissilmujen mieltä rauhoittava vaikutus on siemeniä voimakkaampi ja ne ovat parempia unettomuuden hoidossa.

Lootuksen juuri – lián ǒu 蓮藕

Lootuksen juuresta leikattuja viipaleita.
Lootuksen juurta käytetään Kiinassa yleisesti ravintona. Sen vaikutukset keskittyvät mahalaukun, pernan ja sydämen kanaviin. Raakana syötäessä sen vaikutus on kuumuutta poistava ja verenkiertoa elvyttävä. Sitä käytetään mm. tulehdustilojen hoitoon ja kesähelteillä tuskaisuuden poistamiseen.

Ruokakäytössä kuorittu lootuksen juuri yleensä kypsennetään, jolloin vaikutus on pernaa vahvistava, ruokahalua lisäävä, verta ravitseva sekä kudosvaurioiden paranemista nopeuttava. Sitä suositellaan etenkin toipilaille ja sitä on käytetty mm. syöpähoidoissa tukemaan ruokahalun ja veriarvojen säilymistä. Lootuksen mieltä tyynnyttävät vaikutukset löytyvät myös juuresta, mutta ne eivät ole niin voimakkaita. Lootuksen juurta kuitenkin käytetään usein isompia määriä kuin siemeniä tai sen muita osia.

Lootuksen kukat – lián huā 蓮花

Lootuksen kukkia käytetään usein teenä. Niiden vaikutus keskittyy enemmän sydämen ja maksan kanaviin. Yleisimmät käyttötarkoitukset ovat verenkiertoon liittyviä, sillä lootuksenkukkatee parantaa verenkiertoa ja säätelee hyytymätekijöitä sekä vähentää verenvuotoja. Verenkierron parantamisen myötä lootuksen kukkien nähdään vahvistavan kehon vointia yleisesti.
Lootuksen kukkia käytetään myös kuumuuden nousuun liittyvän päänsäryn ja korvien soimisen lopettamiseen, verenpaineen laskemiseen sekä hoitamaan auringonpistosta.

Lootuksen siemenkota – lián fáng 蓮房

Lootuksen siemenkotaa käytetään lähinnä verenkierron hoitamiseen. Sen sanotaan hoitavan veren salpautumaa, joka voi oireilla esimerkiksi kuukautiskipuina, joihin liittyy runsaasti hyytymiä. Siemenkodat poistavat myös kosteutta.
Lootuksen siemenkotia on käytetty usein raskauden jälkeisissä oireissa, kuten istukan osien jäädessä kohtuun, peräpukamissa ja vatsakivuissa. Lootuksen siemenkotia on keitteenä lisätty myös kylpyveden sekaan.

Lootuksen heteet – lián xū 蓮須

Lootuksen heteitä pidetään, ehkä osittain symbolisista syistä, eniten seksuaaliseen terveyteen liittyvinä. Niiden nähdään olevan eniten liitoksissa sydämen ja munuaisten kanaviin. Lootuksen heteitä käytetään etenkin munuaisten vahvistamiseen ja essenssin säilyttämiseen.
Kiinalainen lääketiede tuntee kolme aarretta, essenssin, qin (energia) ja shenin (henki). Niiden säilyminen nähdään elinvoimaisuuden, henkisen kehityksen ja pitkän iän salaisuutena. Lootuksen heteiden sydäntä rauhoittava vaikutus auttaa pitämään mielen tyynenä, jolloin shen (henki) säilyy vahvana.
Lootuksen heteet ravitsevat verta, vahvistavat qitä ja pidättävät essenssiä. Essenssin kerääntyessä ja vahvistuessa elinvoiman nähdään lisääntyvän ja uusiutuvan. Tämän vuoksi lootuksen heteiden sanotaankin pidemmässä käytössä muuttavan jopa harmaantuneet hiukset takaisin mustiksi ja ihmisen pitkäikäiseksi.

Lootuksen lehdet – hé yè 荷葉

Lootuksen lehdet ovat poikkeavat siementen adaptogeenisistä ja tonifioivista vaikutuksista ja niitä käytetään lähinnä kuumuudesta johtuvien verenvuotojen hoidossa. Lehtien vaikutus keskittyy maksan, pernan ja mahalaukun kanaviin. Niitä käytetään myös niin sanotun turistiripulin hoidossa.

Huomioi

Lootus yleensä sopii kaikille ihmisille, mutta ummetuksesta tai niukkavirtsaisuudesta kärsivien on syytä välttää lootuksen jatkuvaa käyttöä. Voimakkaasta pernan yangin heikkoudesta oireilevien on syytä käyttää lootusta harkitusti.
Vaikka lootus parantaakin seksuaalista terveyttä, se ei sovellu lemmenrohdoksi, sillä sen sisältämä liensiniini voi vähentää seksuaalista halukkuutta. Tämä on ollut myös yksi syy siihen, miksi munkit ovat suosineet lootuksen käyttöä ruuassa. Lootusta ei suositella kypsennettäväksi rautaisissa astioissa.

Kulttuurimaistiainen

Lootusta on Kiinassa ja ympäri maailmaa pidetty puhtauden, kauneuden, ikuisen elämän ja henkisen kasvun symbolina. Se nousee mudan keskeltä kauniina ja tahrattomana, ja siten symboloi hyvin myös jokaisen ihmisen sisällä olevaa potentiaalia.
Kiinaksi lootus on lián huā 蓮花 tai hé huā 荷花. Molemmat tarkoittavat lootuksen kukkaa. Kiinalaiset rakastavat kielensä rakenteen vuoksi homonyymejä, eli samalta kuulostavia eri merkityksen omaavia sanoja. Lootusta tarkoittava lián 蓮 lausutaan samalla tavalla kuin puhtautta merkitsevä lián 廉, myös lootuksen vaihtoehtoinen nimi hé 荷 lausutaan samalla tavalla kuin hé 和, joka tarkoittaa harmoniaa. Toisilleen omistautunutta avioparia saatetaan myös kutsua ilmaisulla bìng dì lián 并蒂蓮, eli kaksi lootuksen kukkaa yhdessä varressa.
Lootuksessa on myös jotain tavoittamatonta kauneutta, koska sitä voidaan ihailla vain kaukaa. Se onkin ollut tuhansia vuosia myös taiteilijoiden inspiraationa, sekä maalaustaiteessa, arkkitehtuurissa että runoudessa. Kiinalaisessa maalaustaiteessa lootus tai bambu on perinteisesti edustanut kesää, krysanteemi syksyä, luumunkukka talvea ja orkidea kevättä.
Kesäkuun loppupuolella alkaa Pekingissä vuosittainen Lootusfestivaali, jolloin lootukset puhkeavat kukkaan ja tuhannet ihmiset kerääntyvät katselemaan kukkaloistoa. Erityisesti Yuanmingyuan-puisto, keisarin entinen Kesäpalatsi upeine lootusten täyttämine lampineen, on suosittu paikka. Siellä onkin yli 400 erilaista lootuslajiketta, joista osa on erittäin harvinaisia.

Kokeile itse

Lootuksen jokaista osaa voidaan käyttää ruokana ja lääkkeenä. Suomesta helpoiten saatavilla ovat lootuksen siemenet ja juuri.
Lootuksen siemeniä voi käyttää esimerkiksi kiinalaisen haudutetun riisipuuron, zhōun 粥 lisukkeena. Zhōuta pidetään erittäin terveellisenä ruokana ja monet nauttivatkin sitä aamiaiseksi ihan päivittäin.

Lootuksen siemenillä maustettu zhōu

Ainekset: 1 osa riisiä ja 6 osaa vettä sekä lisukkeeksi lootuksen siemeniä.
Ohjeet: Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta ja keitä hyvin miedolla lämmöllä 4-6h. Sekoita välillä ja lisää hieman vettä tarvittaessa.

Kiinassa zhōuta voidaan nauttia suolaisena tai makeana. Zhōun lisukkeina käytetään usein tuoreita tai kuivattuja marjoja sekä kiinanjujubaa. Suolaisempaa makua saadaan käyttämällä erilaisia papuja tai jotain vihreää, kuten kevätsipulia tai pinaattia.

Klassiset lähteet

Chén Shìduó 陳士鐸 (1627-1707), Běncǎo xīnbiān 本草新編.
Li Shízhēn 李時珍, Běncǎo gāngmù 本草綱目. 1578
Liú Hàn 劉翰, Kāibǎo běncǎo 開寶本草. 973
Miào Xīyōng 繆希雍, Běncǎo jīngshū 本草經疏. 1625
Lǐ Dōngyuán 李東垣 (1180-1251), Zhēn zhū náng bǔ yí yào xìng fù 珍珠囊補遺藥性賦.
Chén Cángqì 陈藏器, Běncǎo shíyí 本草拾遺. 720
Wāng Fú 汪紱, Yīlín zuǎnyào 醫林纂要. 1758