integraatio tutkimus uutiset

Tutkimusta akupunktiosta

Mikael Ikivesi

Joulun ja pian vaihtuvan vuoden kunniaksi Kiinalainenlaaketiede.fi-sivuston uusi akupunktiotutkimusta käsittelevä osio on avautunut.

Akupunktiosta tehty tutkimus on ollut jatkuvasti kasvava trendi lääketieteellisen tutkimuksen parissa 2000-luvulla. Kiinalaisen lääketieteen Akatemian koulutukissa käytetään perinteisen akupunktio-opetuksen tukena paljon tutkittua tietoa erilaisten lähestymistapojen vaikuttavuudesta, turvallisuudesta ja käyttömahdollisuuksista. Koulun toimintaa varten kerätään jatkuvasti uusia julkaisuja erilaisista tutkimuksista ja niitä lisätään oppilaiden ja opettajien käytössä olevaan tietokantaan. Osa tietokannasta sisällöstä päivittyy tästä eteenpäin automaattisesti kiinalainenlaaketiede.fi-sivustolle kaikkien tarkasteltavaksi. Tälle julkiselle sivustolle tulevat näkyviin lähinnä systemaattiset katsaukset, koska ne antavat yksittäisiä tutkimuksia luotettavampaa kuvaa useiden eri tutkimusten pohjalta. Samalla tutkimusten rajaaminen pääasiassa vain systemaattisiin katsauksiin vähentää sivulla näkyvien tutkimusten määrää ja tekee sivuista helpommin luettavan.

Akupunktiosta tutkimusta on tehty monien lääketieteen eri erikoisalojen suhteen, kuten kipuun, hedelmällisyyteen, suolistosairauksiin, neurologisiin sairauksiin ja tulehduksellisiin sairauksiin liittyen sekä halvausten jälkeisen kuntoutumisen ja esimerkiksi syöpähoitojen tukena. Akupunktiota tutkitaan paljon myös mielenterveyden hoidossa sekä erilaisten uniongelmien suhteen. Näille lääketieteen erikoisaloille voidaan akupunktiotutkimusten perusteella sanoa, että akupunktiosta voi olla hyötyä joidenkin sairauksien hoidossa ja tutkimusta uusien sairaustilojen suhteen tulee jatkuvasti lisää. Akupunktion on myös osoitettu olevan turvallista koulutettujen hoitajien tekemänä.

Akupunktiota ei siitä tehdyn tieteellisen tutkimuksen pohjalta voida pitää uskomushoitona, vaikka se onkin kehittynyt hyvin erilaisen maailmankuvan pohjalta historian saatossa.

Erilaisia tutkimuksia tuloksineen pääset lukemaan ja arvioimaan Tutkimusta akupunktiosta -osiosta.