itsehoito ravinto yrtit

Kardemummat kiinalaisessa lääketieteessä

Mikael Ikivesi

Kardemummat kuuluvat inkiväärikasveihin. Useita kardemummalajeja on Aasiassa käytetty lääke- ja ruokakäytössä. Kiinassa kasvavia lajikkeita on noin 30 ja koko Aasiasta ja Australiasta lajeja löytyy yli 150. Intialaisessa ruokakulttuurissa ne ovat yksi käytetyimmistä mausteista. Kardemummilla on pitkät perinteet myös Euroopassa, jonne ne saapuivat Intiasta viimeistään 400-luvulla eaa., jolloin Hippokrates kuvasi niitä ruuansulatusta hoitavina lääkkeinä. Vaikka Suomessa kardemummia ei kasva luonnonvaraisina, niin aitoa kardemummaa (Elettaria cardamomum) kasvatetaan usein koristekasvina.

Suomessa yleisimpiä kardemummalajikkeita on saatavilla ruokakaupoista, etenkin aasialaisia ruokia myyvistä liikkeistä. Koska kylmien salaattien, smoothieiden ja yleisemmin raakaruuan sekä sitrushedelmien käyttö on jatkuvasti yleistynyt Suomessa, on kardemummien tunteminen erityisen hyödyllistä kiinalaisen lääketieteen ravinto- ja yrttineuvonnan yhteydessä.

Lääkinnällisessä käytössä kardemumma lisätään keitoksiin loppuvaiheessa tai teenä nautittaessa kardemummaa keitetään miedolla lämmöllä korkeintaan muutamia minuutteja, sillä sen haihtuvat öljyt tuhoutuvat pitkitetyssä keittämisessä, jolloin se menettää lääkinnälliset vaikutuksena. Kardemummaa ostaessa on syytä suosia pelkkien siementen tai rouheiden sijaan kokonaisia siemenkotia, koska niissä haihtuvat öljyt säilyvät paremmin. Käytön yhteydessä siemenet pitää joko irrottaa kodista tai kodat täytyy rikkoa ennen teen tekoa. Murskattua siementä voidaan käyttää myös pillerien valmistukseen.

Mustakardemummat – Cǎoguǒ 草果


Mustakardemummana tunnetaan useampi eri lajike, joiden vaikutusten nähdään olevan keskenään hyvin samankaltaisia, joskin Yunnanin alueella kasvavaa lajiketta pidetään usein parhaana1.
Mustakardemumma on helposti tunnistettavana tummuudesta ja suuremmasta koosta sekä savuisesta tuoksusta, joka johtuu avotulen avulla kuivaamisesta. Mustakardemummaa voi Kiinasta ostaa myös ilman tulella kuivatusta, jolloin sen tuoksusta luonnollisesti puuttuu savuisuus.
Mustakardemumman vaikutus kohdistuu pääasiassa pernan ja mahalaukun kanaviin ja se on luonteeltaan lämmin. Se kuivattaa kosteutta, lämmittää keskustaa ja poistaa limaa. Sitä on käytetty mm. kylmästä ja kosteasta johtuviin suolisto-ongelmiin, vatsan turvotuksiin ja kipuihin sekä ruuansulatushäiriöihin ja pahoinvointiin. Lisäksi sillä on hoidettu myös malariaa ja jaksoittaisia kuumeiluja. Mustakardemummaa käytetään usein avaamaan salpautunutta energian kiertoa. Useat lähteet sanovat sen vahvistavan mahalaukkua ja laskevan qìtä. Sen sanotaan hoitavan myös viljan, kalan ja lihan liiallisesta syömisestä johtuvat ongelmat ja parantavan yleisesti ruuansulatusta. Naistenvaivoja hoitavissa valmisteissa, sitä voidaan lisätä helpottamaan kylmyydestä johtuvia kuukautiskipuja, turvotusta ja poistamaan valkovuotoa.

Píwèi lùnin 脾胃論 kirjoittaja Lǐ Gǎo 李杲 sanoo mustakardemumman vahvistavan todellista qìtä ja poistavan kaikki kylmästä qìstä johtuvat turvotukset sekä hoitavan pitkittyneestä malariasta johtuvan kyhmyn2. Lisäksi hän kirjoittaa mustakardemumman hoitavan yleisesti ruuansulatusta ja parantavan alkoholista aiheutuvaa myrkytystilaa.

Kuivattavan vaikutuksensa vuoksi kehon ollessa yīnin ja qìn vähyydessä mustakardemumman käyttö on kielletty, eikä sitä suositella yleensä vanhoille ihmisille. Kuumentavan vaikutuksen vuoksi se on kielletty myös kuumakosteasta johtuvissa suolistovaivoissa.

”Pyörökardemummat” – Dòukòu 豆蔻

Mustakardemummaa pienempiä ja vaaleampia lajikkeita on useita. Niitä kutsutaan yleensä nimellä dòukòu 豆蔻 eli pyöreä kardemumma. Vaaleimpia lajikkeita kutsutaan nimellä báidòukòu 白豆蔻, jossa sana bái viittaa vaaleaan. Nimien alle kuuluu useita eri lajeja, joista yleisimmät ovat jaavankardemumma Amomum compactum Sol. ex Maton ja Amomum testaceum Ridl. Meillä yleisesti maustemyynnissä oleva ja inkiväärikasvien joukossa eri sukuun lukeutuva Elettaria cardamomum (L.) Maton3 nähdään vastaavana, mutta heikompitehoisena.

Näiden vaaleiden kardemummien vaikutus kulkeutuu pernan, mahalaukun ja keuhkon kanaviin. Dòukòu on myös muiden kardemummien tapaan luonteeltaan lämmittävä.

Toisin kuin mustakardemummia, näitä lajikkeita pidetään enemmän qìtä liikuttavina ja niitä käytetään keskustan avaamiseen ja lämmittämiseen. Vaikka ne auttavat mahalaukun qìtä virtaamaan alaspäin, niiden kuvataan myös vahvistavan ylintä lämmitintä ja yuánqìtä. Näitä kardemummia käytetään enemmän hoitamaan qìn salpautumista, ilmavaivoja, röyhtäilyä ja rintakehän ahdistusta. Yleisimpänä käyttötarkoituksena hoidettaessa ovat erilaiset ruokahaluttomuudet sekä kosteuden ja kylmyyden tukkima ruuansulatus.

Pyörökardemumman sanotaan avaavan rintakehään salpautuneen qìn ja saavan qìn virtaamaan vapaasti kolmessa lämmittimessä eli koko torson alueella. Sen avaava vaikutus kohdistuu keskustaan ja pallean alueelle, jonka vuoksi kardemumma hoitaa myös hikkaa ja palleakramppeja. Kardemumman nähdään myös vahvistavan keuhkoja sekä täyttävän pernan ja mahalaukun qìtä.

Shārén 砂仁

Shārén 砂仁 tai suōshāmì 縮砂密 on tieteelliseltä nimeltään Amomum villosum Lour. Se on yksi lääkinnällisesti arvostetuimmista kardemummalajeista, jota onkin alettu kasvattaa Kiinan valtion suosituksesta. Kardemumma on maailman kolmanneksi kallein maustekasvi ja sillä on suuri kysyntä myös ayurvedisen ja kiinalaisen lääketieteen vuoksi. Taloudellisesta merkityksestä johtuen sen kasvatuksen lisääntyminen on jo muodostumassa ympäristöongelmaksi saakka.
Shāréniä kutsutaan välillä virheellisesti mustakardemummaksi tummemman kuorensa vuoksi, mutta sitä ei vaikutuksensa puolesta lasketa mustakardemummiin kuuluvaksi. Se on hyvin tehokas, mutta silti vaikutuksiltaan harmonisempi kuin muut kardemummat. Sen vaikutus kohdistuu pernan ja mahalaukun lisäksi myös munuaisen kanavaan. Se liikuttaa voimakkaasti qìtä, säätelee keskustaa ja harmonisoi mahalaukkua sekä elävöittää pernaa ja haimaa. Vaikka kanavayhteyksissä sitä ei liitetä maksaan, niin sen qìtä levittävän vaikutuksen nähdään purkavan salpautumat myös maksan qìstä. Sillä voidaan hoitaa turvotuksia, mahakipuja, pernan laajentumaa, ruuan stagnaatiota, pallean tukkoisuutta ja oksentelua. Se hoitaa muiden kardemummien tavoin myös kylmyydestä johtuvia ripuleita. Harmonisemman olemuksensa johdosta sitä on suositeltu myös raskauden aikaiseen pahoinvointiin, sikiön harmonisoimiseen, sekä keskenmenon ehkäisyyn. Mietona annoksena sitä on sekoitettu lakritsinjuuren kanssa hoitamaan vauvojen maidon pulauttelua.
Shārén-kardemumma on mukana monissa voimakkaissa yrttiseoksissa suojelemassa mahalaukkua. Monet voimakkaat yrtit voivat ilman sitä aiheuttaa pahoinvointia ja suolisto-oireita, joihin shārén auttaa muita kardemummia paremmin. Sen myös nähdään toimivan hyvin monissa ripuleissa, joissa ulosteeseen tulee verta ja limaa.

Huomioitavaa kardemummien käytössä

Useimmat kardemummat lasketaan voimakkaasti kuivattaviksi, mutta Shārénin sanotaan kosteuttavan munuaisia, täyttävän maksaa ja myös tukevan Mìngméniä eli elämän kipinää. Tämän vuoksi sitä on käytetty murrosiässä kasvuongelmien hoidossa.
Vaikka Shārén on harmonisempi, kuin muut kardemummat, niin samat varoitukset yīnin ja veren tyhjyydestä pätevät sen käyttörajoituksiin.

Alaviitteet:
1. Tärkeimmät lajikkeet ovat Amomum tsaoko Crevost & Lemarié, A. costatum Benth. & Hook.f. ja nepalinkardemumma eli Amomum subulatum Roxb.
2. Nüèmǔ merkitsee sananmukaisesti malarian äitiä. Sillä tarkoitetaan kylkeen tulevaa möykkyä. Tämä tarkoittaa todennäköisimmin pitkäaikaisen malarian sairastamisen aiheuttamaa maksan ja pernan voimakasta liikakasvua.
3. Tämä on niin sanottu aito kardemumma.


Lähteet:
Běn cǎo gāng mù 本草綱目, Lǐ Shízhēn 李時珍, 1578
Běn cǎo jīng shū 本草經疏, Miào Xīyōng 繆希雍, 1625
Yī lín zuǎn yào 醫林纂要, Wāng Fú 汪紱, 1758
Zhēn zhū náng bǔ yí yào xìng fù 珍珠囊補遺藥性賦, Lǐ Dōngyuán 李東垣, 1180-1251
Kāi bǎo běn cǎo 開寶本草, Liú Hàn 劉翰, 973
Běn cǎo shí yí 本草拾遺, Chén Cángqì 陈藏器, 720
Běn cǎo féng yuán 本經逢原, Zhāng Lù 張璐, 1695
Flora of China, www.efloras.org
Cultivating and collecting Cardamom (Amomum spp.) and other NTFP’s in Muang Long Distrct, Luang Namtha Province, Lao PDR, Trond Kvitvik, 2001
Postharvest Processing of Large Cardamom in the Eastern Himalaya, Angom Ingocha Singh&Anand Kumar Pothula, 2013