Inkivääri on yleinen mauste, jota voidaan käyttää tehokkaasti myös lääkinnällisenä rohdoksena. Perinteisesti sitä on käytetty hoitokeinona useisiin ruuansulatuksen häiriöihin, yskään, kipuun ja tavanomaisiin aineenvaihdunnan ongelmiin.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan inkiväärillä on voimakas vaikutus mahalaukun, keuhkojen ja perna-haiman kanaviin. Tuoreen inkiväärin luonne on lämmin ja kuivattu inkivääri on ominaisuuksiltaan kuumempaa. Inkiväärissä on voimakkaan polttavan pistävä ja mausteinen maku. Inkiväärin sanotaan poistavan tuuli-kylmää (=flunssia), lämmittävän mahalaukkua ja pernaa, lopettavan pahoinvoinnin, hoitavan vatsakipuja, poistavan kosteutta ja liikuttavan qitä.
Säännöllinen inkiväärin käyttö parantaa ruuansulatusta, aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Se tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. Inkiväärin sanotaan kirkastavan mieltä ja henkeä tuomalla lisää energiaa aivoille sekä aistinelimille. Klassisen käsityksen mukaan se parantaa muistia, hidastaa vanhenemista ja estää seniiliyttä. Inkivääri on yangia vahvistava ja sitä on pidetty erinomaisena ylläpitämään etenkin miesten terveyttä. Se hoitaa myös joitakin naistenvaivoja, kuten valkovuotoa, kuukautiskipua ja raskauden aikaista pahoinvointia.
Perinteisesti inkiväärillä on hoidettu myös seuraavia akuutteja sairauksia ja oireita.
Vilustuminen & flunssa
Kuuma inkivääritee auttaa tavallisiin flunssan oireisiin, kuten vilunväreisiin, matalaan kuumeeseen, kipeään kurkkuun, tukkoiseen nenään, lihas ja nivelkipuihin, yskään sekä limaisuuteen, jossa erite on vaaleaa ja juoksevaa. Flunssaa hoidettaessa inkivääri on tehokkaampaa, kun siihen yhdistetään kanelia ja piparminttua. Inkivääri on lämmittävä ja se aktivoi immuunipuolustusta (wèiqì), avaa ihohuokosia (còulǐ) ja saa aikaan hikoilua. Kaneli auttaa lämmittämään ja avaamaan kanavia sekä vahvistamaan yangia. Piparminttu puolestaan auttaa kurkkukipuun ja helpottaa hengittämistä avaten nenää. Se hoitaa myös flunssan yhteydessä esiintyvää päänsärkyä.
Käyttö:
Syö pala raakaa inkivääriä tai keitä vedessä inkiväärilastuja ja kanelinkuorta. Keittämisen jälkeen lisää piparminttu ja juo hetken kuluttua. Flunssan yhteydessä tuore inkivääri on kuivattua parempi.
Yskä
Inkivääri on vanha yskänlääke. Se on erityisen tehokas limaiseen yskään. Kuivassa yskässä siihen kannattaa lisätä lakritsinjuurta tai esimerkiksi kiinalaista taatelia.
Käyttö:
Voit syödä palan tuoretta inkivääriä tai keittää siitä teetä. Lapsille on parempi antaa vain muutama pisara inkiväärin mehua teelusikalliseen hunajaa.
Pahoinvointi
Pahoinvointia voidaan hoitaa inkiväärin mehulla. Vaikutusta voidaan tehostaa hunajalla. Inkivääriä on perinteisesti käytetty myös raskauspahoinvointiin sekä suojelemaan vatsaa käytettäessä vahvoja vatsaa ärsyttäviä lääkkeitä tai yrttejä.
Käyttö:
Murskaa tai raasta tuoretta inkivääriä ja sekoita inkiväärin mehu hunajan kanssa.
Vatsakivut ja heikko ruuansulatus
Kaikkein tunnetuin inkivääri on ollut vatsakipuja ja heikkoa ruuansulatusta hoitavasta vaikutuksestaan. Inkivääri ylläpitää tervettä ruokahalua ja säätelee suoliston peristaltiikkaa hoitaen näin ummetusta. Inkivääri parantaa yleistä aineenvaihduntaa, harmonisoi heikkoa ruuansulatusta ja hoitaa ripulia. Inkiväärin tehokas vaikutus nesteiden metaboliaan auttaa vähentämään turvotuksia.
Käyttö:
Inkivääriä voidaan käyttää tuoreena mehuna vedessä tai keittää ja nauttia teenä. Tuoretta inkivääriä käytetään useammin akuuteissa ongelmissa ja kuivattu inkivääri on yleensä parempi kroonisiin ongelmiin.
Kuukautiskivut sekä yleiset lihas- ja nivelkivut
Inkivääri on tehos kuukautiskipujen hoidossa, etenkin kylmä-tyyppisissä kuukautiskivuissa, joissa lämpö auttaa kipuun. Inkivääri myös vähentää kramppeja.
Ikivääriteetä voidaan käyttää hoitamaan myös yleisemmin lihas- ja nivelvaivoja. Se parantaa verenkiertoa, vähentää tulehdusta ja estää kudosvaurioiden syntymistä.
Käyttö:
Käytetään teenä. Kuukautiskipuja hoidettaessa inkivääriin voidaan yhdistää kaneli ja kiinalainen angelica (angelica sinensis), jota myydään nimillä dang gui tai dong quia.
Lihas- ja nivelkipuja voi hoitaa inkivääriteen avulla tai käyttämällä inkiväärimehua ulkoisesti kipualueelle.
Yleistä inkiväärin käytöstä
Inkivääriä käytetään hyvin laajasti Itä-Aasiassa. Suomalaisille inkivääri on usein tuttu kiinalaisen, thaimaalaisen ja intialaisen ruuan mausteena. Inkivääriä on saatavilla tuoreena kauppojen vihannesosastoilta, kuivattuna maustehyllyiltä ja mehuna useista etnisistä ruokakaupoista sekä isommista marketeista. Inkiväärin käyttöön ruuan valmistuksessa on hyvä tutustua.
Kroonistuneiden vaivojen ja hidastuneen aineen-vaihdunnan hoidossa inkivääriä kuitenkin pitäisi käyttää säännöllisesti. Silloin inkivääriä on helpoin käyttää erilaisina valmisteina. Laajojen terveys-vaikutustensa vuoksi inkivääristä tehtyjä tuotteita on useita erilaisia. Yleensä valmisteissa on inkiväärin lisäksi muita terveyttä hoitavia yrttejä kuten kiinalaista taatelia. Valmisteissa lisättyjen yrttien tehtävänä on voimistaa ja harmonisoida vaikutuksia sekä parantaa makua.
Rohdoskäytössä inkivääriä käytetään sisäisesti aineenvaihduntaan, ruuansulatukseen, yskään ja flunssaan liittyvissä tiloissa. Tällöin yleisin käyttötapa on tee. Ulkoisessa käytössä inkivääri stimuloi veren ja qin kiertoa lievittäen näin kipuja ja poistaen tulehduksia. Kiputiloissa ja nivelten turvotuksessa inkiväärin mehua levitetään suoraan kipualueen iholle. Ensimmäisellä kerralla herkkäihoisten on kuitenkin hyvä laimentaa inkiväärin mehu lämpimällä vedellä. Kylmien jalkojen hoidossa inkivääriä voidaan käyttää myös jalkakylpyyn.
Annostus
Inkiväärin annostus riippuu käyttötarkoituksesta. Yleinen annostus rohdoskäytössä on 3-10g tuoretta inkivääriä. Akuuteissa tiloissa annostus on usein 10-20g. Pahoinvoinnin hoidossa annostus on usein lusikallinen inkiväärin mehua tai 1-2g kuivattua ja jauhettua inkivääriä. Pienillä lapsilla annostus on pienempi, usein vain muutamia pisaroita inkiväärimehua.
Lääketieteellinen näyttö inkiväärin vaikutuksista
Inkiväärin yleisestä käytöstä johtuen inkiväärin vaikutukset ovat kiinnostaneet myös lääketiedettä. Lääketieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet seuraavia perinteisiä näkemyksiä inkiväärin lääkinnällisestä tehosta.
- Vähentää harjoitteluun liittyvää lihaksen vaurioitumista ja kipeytymistä
- Vähentää tulehduksen aiheuttamia kudosvaurioita tuperkuloosissa
- Parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää tulehdusta diabeetikoilla
- Edistää kehon rasvakudoksen käyttöä energian lähteenä
- Auttaa Helicobacter pylorin hoidossa
- Helpottaa kuukautiskipuja yhtä hyvin kuin tulehduskipulääkkeet
- Lisää maidontuotantoa synnytyksen jälkeen
- Vähentää pahoinvointia
- Vähentää raskauspahoinvointia
- Parantaa sperman laatua
- Saattaa ehkäistä ja tukea joidenkin syöpätyyppien hoitoa
- Saattaa auttaa kemoterapian aiheuttamaan akuuttiin pahoinvointiin
Varoitukset
Inkiväärin lämmittävän vaikutuksen vuoksi mahalaukun yinin vähyydestä kärsivät (esimerkiksi vatsahaavapotilaat) voivat saada siitä närästystä. Inkivääri voi myös vahvistaa verenohennuslääkkeiden kuten warfariinin/marevanin tehoa, joten inkiväärin runsaan käytön yhteydessä suositellaan aktiivista seurantaa.
Pitkäaikaiseen käyttöön suositellaan maltillisia annostuksia, koska hyvin runsas käyttö voi pitkään jatkuessa heikentää qitä. Flunssan tai muun akuutin ongelman vuoksi väliaikaista käyttöä varten annostusta voidaan turvallisesti kuitenkin nostaa.
Klassiset lähteet
Chén Shìduó 陳士鐸 (1627-1707). Běncǎo xīnbiān 本草新編.
Li Shízhēn 李時珍. Běncǎo gāngmù 本草綱目. 1578
Liú Hàn 劉翰. Kāibǎo běncǎo 開寶本草. 973
Miào Xīyōng 繆希雍. Běncǎo jīngshū 本草經疏. 1625
Lǐ Dōngyuán 李東垣 (1180-1251). Zhēn zhū náng bǔ yí yào xìng fù 珍珠囊補遺藥性賦.
Chén Cángqì 陈藏器. Běncǎo shíyí 本草拾遺. 720
Lääketieteelliset tutkimuslähteet
Anh NH, Kim SJ, Long NP, et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):157.
Ebrahimzadeh A, Ebrahimzadeh A, Mirghazanfari SM, Hazrati E, Hadi S, Milajerdi A. The effect of ginger supplementation on metabolic profiles in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2022 May;65:102802.
Choi J, Lee J, Kim K, Choi HK, et al. Effects of Ginger Intake on Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2022 Nov 23;14(23):4982.
Kim SD, Kwag EB, Yang MX, Yoo HS. Efficacy and Safety of Ginger on the Side Effects of Chemotherapy in Breast Cancer Patients: Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Mol Sci. 2022 Sep 24;23(19):11267.
Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020 Jan;40(1):10-19.
Melissa D. Matsumura, Gerald S. Zavorsky et al. The Effects of Pre-Exercise Ginger Supplementation on Muscle Damage and Delayed Onset Muscle Soreness. Phytotherapy Research. 2015;29(6):887–93.
Mayumi Miyamoto, Kentaro Matsuzaki et al. Oral intake of encapsulated dried ginger root powder hardly affects human thermoregulatory function, but appears to facilitate fat utilization. International Journal of Biometeorology. 2015;59(10):1461–74.
Haim Shmuely, Noam Domniz, and Jacob Yahav. Non-pharmacological treatment of Helicobacter pylori. World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics. 2016;6;7(2):171–178.
Chen Chen, Bruce Barrett et al. Efficacy of Oral Ginger (Zingiber officinale) for Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2016.
Farzad Shidfar, Asadollah Rajab et al., The effect of ginger (Zingiber officinale) on glycemic markers in patients with type 2 diabetes, Journal of Complementary and Integrative Medicine, 2015;12(2):165–170.
Kaur Indu, Deol Parneet, Kondepudi Kanthi et al. Anticancer Potential of Ginger: Mechanistic and Pharmaceutical Aspects. Current Pharmaceutical Design, 2016;22(27):4160–72
Jie Zheng, Yue Zhou et al. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients. 2016;12;8(8):495.
Ryan Julie L., Heckler Charles E. et al. Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 patients,Supportive Care in Cancer, 2012;20(7):1479–89.
Tahereh Arablou, Naheed Aryaeian et al. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2014;65(4):1479-89
Paritakul Panwara, Ruangrongmorakot Kasem et al. The Effect of Ginger on Breast Milk Volume in the Early Postpartum Period: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial. Breastfeeding Medicine. 2016;11(7):361–365.
Iñaki Lete and José Allué. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integrative Medicine Insights. 2016;11:11–17.
Jali Hosseini, Azar Mardi Mamaghani et al. The influence of ginger (Zingiber officinale) on human sperm quality and DNA fragmentation: A double-blind randomized clinical trial. International Journal of Reproductive Biomedicine. 2016;14(8):533–40.
Rashmi Anant Kulkarni and Ajit Ramesh Deshpande, Anti-inflammatory and antioxidant effect of ginger in tuberculosis, Journal of Complementary and Integrated Medicine 2016;13(2):201–206.
Saha Achinto, Blando Jorge et al. 6-Shogaol from Dried Ginger Inhibits Growth of Prostate Cancer Cells Both In Vitro and In Vivo through Inhibition of STAT3 and NF-κB Signaling. Cancer Prevention Research 2014;7(6):627–638.
Xu Y, Yang Q, Wang X. Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Int Med Res. 2020 Jun;48(6):300060520936179.