itsehoito klassikot ravinto yrtit

Kaneli kiinalaisessa lääketieteessä

Mikael Ikivesi
Kanelitanko
Suomessa mausteena myytävistä kanelitangoista on pinta poistettu ja vain voimakasarominen kuoren sisäosa on jäljellä.

Kanelit ovat yksiä vanhimmista mausteista ja lääkekasveista. Mausteena ja rohtona käytetään lähinnä kanelipuiden kuorta, mutta myös lehtiä on välillä käytetty. Laakeripuiden sukuun kuuluvia kanelipuita on yli kaksisataa lajiketta, joista tunnetuin lienee kassiakaneli eli kiinankaneli (Cinnamomum aromaticum, jonka tieteellisen nimen synonyymejä ovat mm. Cinnamomum cassia ja Camphorina cassia). Muita yleisesti käytettyjä kanelilajikkeita ovat mm. ceyloninkaneli (Cinnamomun verum syn. C. zeylanicum), burman- tai indonesiankaneli (Cinnamomum burmanni) ja vietnamilainen Cinnamomum loureiroi,joka tunnetaan myös Saigonin kanelina.

Mauste- ja lääkekäytössä olevien kanelipuidenkuoret sisältävät maksalle myrkyllistä kumariinia, mikä on tehnyt kanelien käytön kiistanalaiseksi niin mausteena kuin lääkkeenäkin. Etenkin perinteisesti käytetty kassiakaneli eli kiinankaneli sisältää runsaasti kumariinia. Hivenen kalliimman Ceyloninkanaelin kumariinipitoisuus on selvästi pienempi, mutta sen maku maustekäytössä on miedompi ja puisempi kuin täyteläisen makeiden ja polttavan aromikkaiden burman- ja kassiakanelien maut.

Suomessa maustekäytössä on lähinnä burmankaneli (Santa Maria ja Meira) sekä ceyloninkaneli. Myös vietnaminkanelia ja kiinankanelia löytyy useista etnisistä ruokakaupoista.

Kiinankaneli eli ròuguì 肉桂

Kiinalaisessa lääketieteessä on historiallisesti käytetty pääasiassa kiinankanelia, joka Kiinassa tunnetaan nimellä ròuguì.

Kanelia on käytetty rohdoksena sekä ulkoisesti että sisäisesti. Keltaiseen Keisariin liitetyissä kiinalaisen lääketieteen klassikoissa kuvataan kylmettymän hoitoa salvalla, joka on tehty keittämällä kanelia hevosenrasvassa. Kanelista tehtyä rasvaa suositeltiin myös kylmästä ja vedosta alkaneen kasvohalvauksen hoitoon. Yhä nykyään kanelia on useissa lihas- ja nivelkipuja sekä puutuneisuutta lievittävissä voiteissa.

Vietnaminkaneli
Vietnaminkaneli on tärkeä osa phở-keittojen maustusta.
Perinteisissä yrttiteoksissa kanelin kuvataan olevan maultaan pistävän aromaattinen, voimakkaasti makea ja vaikutukseltaan hyvin lämmittävä. Useimmiten sen vaikutuksen sanotaan kulkeutuvan munuaisten, pernan, sydämen ja maksan kanaviin. Joissakin lähteissä sen sanotaan vaikuttavan myös virtsarakkoon ja sydämen auttajaan sekä keuhkoihin. Joskus sanotaan, että se vaikuttaa kaikkiin 12 kanavaan.

Perinteen mukaan kaneli vahvistaa tulta ja tukee kehon yangia. Vaikka tuli ja kuumuus nähdään tyypillisesti ilmiönä, joka liittyy mm. tulehduksiin, kanelin kuvattiin kuitenkin johdattavan tuli takaisin alkuperäänsä. Tällä ilmauksella tarkoitettiin, että se vähentää tulehdustekijöitä ja tasapainottaa immuniteetin toimintaa. Kanelin sanottiin poistavan myös kylmää lihaksista, meridiaaneista sekä ruuansulatuksesta. Kanelin nähdään lämmittävän heikkoa pernaa, haimaa ja munuaisia. Näin se nähtiin vahvistavan etenkin ruuansulatusta ja yleistä aineenvaihduntaa.

Yksi erikoisuus, miksi kanelia käytetään paljon erilaisissa yrttisekoituksissa, liittyy sen kykyyn avata meridiaaneja ja verenkiertoa. Tämän nähdään samalla vähentävän kipua ja auttavan eri yrttien vaikutuksen levittämisessä ympäri kehoa. Verenkiertoa parantavan ja lämmittävän vaikutuksen vuoksi sitä on käytetty myös kylmien raajojen hoidossa.

Munuaisia ja etenkin munuaisten yangia vahvistan vaikutuksensa vuoksi, kanelia on käytetty mm. impotenssin, kuukautisvaivoihin, kuukautisten poisjäämiseen (muulloin kuin vaihdevuosissa), haluttomuuden ja lapsettomuuden hoidossa.

Pernaa ja haimaa lämmittävien ominaisuuksien vuoksi kanelin käyttöalueisiin kuuluvat myös erilaiset vatsan turvotukset, vatsakivut sekä ruuansulatuksen häiriöt ja pahoinvointi. Perinteisesti kanelia on käytetty myös loistartuntojen aiheuttamiin suolisto-oireisiin, johon sitä ei enää suositella.

Kanelia on varhaisimmissa lähteissä käytetty myös yskän ja tukkoisen nenän hoidossa vilustumisten yhteydessä, mutta nykyään se on korkeintaan yhtenä aineosana yskää hoitavissa sekoituksissa tai kylmä tyyppisten flunssien hoidossa.

Moderni tutkimus

Kanelia on tutkittu myös lääketieteellisissä tutkimuksissa. Useimmat uusimmista tutkimuksista keskittyvät lähinnä rasva-aineenvaihduntaan ja veren sokeriarvoihin. Alla on nostettu muutamia tutkimuskoonteja kaneliin liittyen.

  • Deyno et al (2019) ja Allen et al. (2013) tutkimuskatsauksien mukaan kaneli saattaa laskea verensokeria kakkostyypin diabeetikoilla.
  • Wu et al. (2022) tutkimuskatsauksen mukaan kaneli voi parantaa veren rasva-arvoja diabeetikoilla.
  • Zhu et al. (2020) tutkimuskatsaus tarkasteli kanelin vaikutuksia tulehdustekijöihin ja oksidatiiviseen stressiin. Katsauksen mukaan kaneli vähensi tulehdustekijöitä ihmisissä.
  • Hadi et al (2020) tutkimuskatsauksen mukaan kaneli voi vähentää hivenen verenpainetta.
  • Keramati et al. (2022) tutkimuskatsauksen mukaan kaneli saattaa auttaa laihdutuksessa.
  • Xu et al. (2020) tutkimuskatsauksen mukaan kaneli saattaa lyhentää kuukautiskipujen kestoa.
  • Hajimonfarednejad et al. (2019) tutkimuskatsaus tarkasteli kanelin haittavaikutuksia, joita on raportoitu eri tutkimuksissa. Tyypillisimmät haittavaikutukset olivat maharuuansulatuskanavan oireet sekä allergiset reaktiot. Tutkimusryhmä suositteli etenkin suurten annosten ja pitkän käytön yhteydessä seurantaa tutkimuksiin.

Varoitukset

Kanelit sisältävät kumariinia. Noin 50 kiloisen ihmisen maksiannostus nykysuositusten mukaan on teelusikallinen päivässä. Päivittäiseen käyttöön ceyloninkanelin alhaisempi kumariinipitoisuus nähdään turvallisempana vaihtoehtona. Lapsille kanelia ei suositella päivittäiseen käyttöön. Samoin raskaana olevien tulisi välttää kanelia kokonaan.


Lähteet:
Allen RW., Schwartzman E., et al. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Ann Fam Med. 2013 Sep-Oct;11(5):452-9. doi: 10.1370/afm.1517.
Deyno S., Eneyew K. et al. Efficacy and safety of cinnamon in type 2 diabetes mellitus and pre-diabetes patients: A meta-analysis and meta-regression. Diabetes Res Clin Pract. 2019 Oct;156:107815. doi: 10.1016/j.diabres.2019.107815.
Hadi A., Campbell MS. et al. The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020 Apr;36:10-16. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.01.002.
Hajimonfarednejad M, Ostovar M, Raee MJ, Hashempur MH, Mayer JG, Heydari M. Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):594-602. doi: 10.1016/j.clnu.2018.03.013.
Keramati M., Musazadeh V., et al. Cinnamon, an effective anti-obesity agent: Evidence from an umbrella meta-analysis. J Food Biochem. 2022 Aug;46(8):e14166. doi: 10.1111/jfbc.14166.
Wu T., Huang W. et al. Effects of cinnamon supplementation on lipid profiles among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Clin Pract. 2022 Nov;49:101625. doi: 10.1016/j.ctcp.2022.101625.
Xu Y., Yang Q., Wang X.. Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Int Med Res. 2020 Jun;48(6):300060520936179. doi: 10.1177/0300060520936179.
Zhu C., Yan H. et al. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102517.